Že to není možné? V Česku už je. Církev totiž letos ještě více než v minulosti otevře zdi tajemných klášterů, far a opatství. Na víkendovém veletrhu v Brně nabídne turistům pohled do kuchyní i ticha modlitebních cel mnichů a jeptišek. A to doslova.

„Lidé se během pobytu v klášterech budou moci normálně účastnit života komunity. Mohou sami rozjímat nebo přijít třeba na společné modlitby,“ řekla Blesku mluvčí brněnského biskupství Martina Jandlová.

Za nevelký poplatek, zahrnující vesměs pouze náklady na ubytování, tak lze strávit třeba týden v tajuplném a tichém prostředí, kudy často kráčely dějiny a kde plyne čas jinak než venku.

„Chceme lidem umožnit zastavit se, ztišit a vrátit k vlastním kořenům,“ tvrdí brněnský biskup Vojtěch Cikrle. K dispozici bude turistům například Klášterní penzion v Jiřetíně pod Jedlovou, kláštery sester dominikánek nebo klášter Kongregace Sester Těšitelek v Rajhradě u Brna či klášter trapistů v Novém Dvoře na Plzeňsku. Bonus navíc: po skončení pobytu si turista může odnést domů třeba i klášterní zeleninu, likéry nebo suvenýry vyráběné řeholníky.

Víte, že:

Klášterní turistice hraje do karet fakt, že tok 2017 byl agenturou Czech Tourism vyhlášen rokem baroka. A právě v této době se ve velkém při poutích putovalo na Hostýn, na Svatý Kopeček u Olomouce, na Vranov u Brna, do Žarošic, Křtin, na Svatou Horu či do Staré Boleslavi. Kolem těchto míst postupně vznikalo zázemí pro poutníky. A tato místa mohou turisté navštěvovat. Jeptišky a mniši mezi sebou rádi uvítají jak osamocené turisty, hledající klid a zastavení se v každodenním spěchu, ale také rodiny nebo třeba studentské exkurze. I nadále zůstanou veřejnosti nepřístupné kláštery kontemplativních řádů, kde žijí mniši v klauzuře. Věnují se tam o samotě rozjímání.