Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

V Davosu se sejdou politické a ekonomické elity: Řešit budou Trumpa a Čínu

Autor: ČTK - 
17. ledna 2017
06:45

Ve švýcarském luxusním letovisku Davos začíná každoroční setkání elit politického a ekonomického světa v rámci Světového ekonomického fóra (WEF). Pozornost se bude upírat na dopolední vystoupení čínského prezidenta Si Ťin-pchinga. Ten je první čínskou hlavou státu na těchto setkáních a hodlá zde představit Čínu jako hlavního světového obhájce globalizace a odpůrce rostoucích protekcionistických tendencí.

Diskuze na letošním setkání v Davosu budou ve znamení nástupu Donalda Trumpa do čela Spojených států a rostoucí nespokojenosti veřejnosti s elitami a s výsledky globalizace, která jej do prezidentské funkce vynesla. Čtyřdenního setkání naplněného konferencemi, panelovými diskuzemi a nečekanými dvoustrannými schůzkami se zúčastní kolem 3000 představitelů světové politiky a ekonomiky.

WEF konstatuje, že svět se od loňského setkání dramaticky změnil, a poukazuje na Trumpovo volební vítězství v USA a hlasování Britů o odchodu z Evropské unie. Podle WEF obojí ukazuje „hlubokou deziluzi veřejnosti z globalizace“.

Světové ekonomické fórum ve švýcarském Davosu budou stejně jako loni provázet velká bezpečnostní opatření. Světové ekonomické fórum ve švýcarském Davosu budou stejně jako loni provázet velká bezpečnostní opatření. | EPA

Merkelová nedorazí

Z nejvýznamnějších nových jmen se v Davosu objeví britská premiérka Theresa Mayová. Trump ale v Davosu nebude, protože se chystá na svou páteční inauguraci ve Washingtonu. Spojené státy bude zastupovat dosluhující viceprezident Joe Biden a ministr zahraničí John Kerry a podle zástupců WEF rovněž dorazí „někdo z týmu nového prezidenta“. Do Davosu naopak podruhé za sebou nepřijede německá kancléřka Angela Merkelová, dříve pravidelná účastnice těchto setkání.

Bezpečnostní opatření spojená s letošním Světovým ekonomickým fórem vyjdou na devět miliónů švýcarských franků (téměř 227 milionů Kč). Je to o milion více než před dvěma lety, kdy se úřady neobávaly tolika rizik, napsal web listu Neue Zürcher Zeitung (NZZ). Devět milionů franků stála bezpečnost WEF i loni. Předloni to ale bylo jen osm milionů. Bezpečnostní rizika se v mezidobí podle úřadů zvýšila v souvislosti s teroristickými útoky islamistů.

agfor ( 17. ledna 2017 11:23 )

Další žranice evropských povalečů.

maryfox ( 17. ledna 2017 08:53 )

 Doufám, že Klaus + Zeman, naše ekonomicko-politické superhvězdy oslní svět svými nápady.Velmi se těším na jejich vystoupení a úžas světa.

kuromrd ( 17. ledna 2017 08:43 )

Si Ťin-pching už má bobky, protože ho Donald s Vladimírem zničej. Už teď mu sebrali nějaký ostrovy u Japonska.

Zobrazit celou diskusi