Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Poslední nahrávka Jana Palacha: „Chtěl jsem vzbudit lidi“

Autor: jer - 
16. ledna 2017
18:08

Přesně před 48 lety se v Praze na Václavském náměstí upálil Jan Palach. O tři dny později zraněním v nemocnici podlehl. Než zemřel, hovořila s ním ale psycholožka Zdeňka Kmuníčková. Z rozhovoru se dochoval záznam. Co v lednu 1969 Palach prozradil o svém činu? Poslední videonahrávku Jana Palacha připomněl Reflex.cz.

Dne 16. ledna 1969 se rozhodl jeden ze studentů položit oběť nejvyšší. Na Václavském náměstí v Praze se polil hořlavinou a zapálil se. Poté se rozeběhl dolů náměstím. Jana Palacha se přihlížejícím podařilo uhasit, jeho zranění byla ale fatální. V nemocnici umíral tři dny.

Před smrtí jej ale ještě stihla vyzpovídat psycholožka Zdeňka Kmuníčková. Ptala se na motivy Palachova činu i na možné následující sebevraždy. „Chtěl jsem vyjádřit nesouhlas a vzbudit lidi,“ vysvětlil v nahrávce, kterou připomněl web Reflex.cz. Jan Palach na smrtelné posteli přiznal, že se chystají podobným způsobem ukončit svůj život další občané. Jejich počet, identitu nebo místo sebevražd ale odmítl sdělit. „To už je moje věc,“ odpověděl na dotaz.

Poslechněte si rozhovor Jana Palacha s psycholožkou Zdeňkou Kmuníčkovou:

Video  Jan Palach a jeho rozhovor s doktorkou v nemocnici po upálení  - YouTube.com
Video se připravuje ...

Na každou další otázku ohledně dalších upálení se Kmuníčková dočkala negativní odpovědi. „Nebolí to strašně? Není to strašný? Neměli by toho ti druzí nechat,“ zeptala se. „Hus taky zemřel na hranici,“ odpověděl Palach.

Na otázku, za jakých podmínek sebevraždy přestanou, Jan Palach ale odpověděl velmi jasně. „Když bude zrušena cenzura a zákaz rozšiřování zpráv,“ řekl v bolestech. Nahrávka končí Palachovými slovy „Člověk musí bojovat proti tomu zlu, na který právě stačí!“

Jan Palach vyrůstal ve Všetatech a narodil se v Mělníku, kde je po něm pojmenováno tamní gymnázium. V roce 1969 byl studentem filozofické fakulty. Jeho sebevražda spustila vlnu dalších upálení, celkem se zabilo nebo pokusilo zabít 26 lidí. Palachův pohřeb se uskutečnil 25. ledna 1969.

Palachův týden 2017

Skupina lidí v pondělí uctila památku Jana Palacha zapálením svíček před pražským Národním muzeem. Organizátoři akce také vyhodili srp a kladivo do popelnice. Několik studentů se rozhodlo držet protestní hladovku „za svobodu a demokracii“ tak, jako učinili jejich předchůdci v roce 1989.

Památku Jana Palacha uctili také politici. Bohuslav Sobotka spolu s dalšími ministry za ČSSD položil k Palachově pomníku kytici a svíčku. V Palachově rodných Všetatech zase pokládali květiny členové TOP 09 Karel Schwarzenberg, místopředsedkyně Helena Langšádlová nebo předseda poslaneckého klubu František Laudát.

majojo ( 17. ledna 2017 00:16 )

To je článek hodný velmistra. Sobotka položil věnec a svíčku k Palachově pomníku - možná že ji i rozsvítil, i když při tom musel škrtnout sirkou, jako tenkrát ten nebohý. Ve Všetatech se taky pietilo. A kdo položil kytku nebo rozsvítil svíčku u Palachova hrobu na Olšanech? Nebo je to na další pokračování článku o tom, jak se s hrobem po smrti manipulovalo?

djaba ( 16. ledna 2017 22:15 )

A pane , komu jste prospěl ,probudil jste někoho ? Ne , vytvořil jste další důvod komančům k persekuci dalších a uhladil cestičku rusovládě . A NADLOUHO .

londynskypes ( 16. ledna 2017 21:23 )

ne , zrovna tam mel mit namireno ,ale radsi zvolil ohen kradu

pupi ( 16. ledna 2017 20:20 )

NÁZOR-LIDU !!!! Již nikoho nezajímá !

pupi ( 16. ledna 2017 20:17 )

Von tenkrát utek z Bohnic ???

Zobrazit celou diskusi