Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Vteřiny před pádem střechy v Třebové: „Kluci lomcovali dveřmi,“ popsal rozhodčí

Autor: pet - 
16. ledna 2017
14:54

V České Třebové se v sobotu zřítila střecha nově postavené sportovní haly, před smrtí na poslední chvíli stihli utéct dorostenci, kteří v tam právě hráli. Z haly uteklo celkem 80 lidí a neštěstí se jen díky pohotové reakci obešlo bez vážných zranění. K útěku zavelel rozhodčí, který včas zjistil, že se děje něco zvláštního, jeho svědectví přinesl Seznam.cz.

„Byl to poslední zápas a v průběhu první minuty se ozvalo praskání nebo vrzání těch dřevěných nosníků. Poznali jsme, že se něco děje. Když mi docvaklo, že se jedná o dřevo, tak jsem se rozeběhl směrem k východu. Snažili jsme se vyběhnout co nejdřív nahoru, protože jsme ani nevěděli, do jaké míry to bude poškozené a jestli třeba i zbytek zázemí, v podobě šaten nebo technických místností, to ustojí nebo ne. Takže jsme rychle vyběhli nahoru před halu,“ popsal útěk rozhodčí Jiří Němec.

Video  Střecha haly se propadla během florbalového zápasu. Hráči vyvázli jen o vlas  - Youtube.com
Video se připravuje ...

Díky jeho pohotové reakci tak zachránil život bezmála dalším 79 účastníkům, kteří byli v hale. „Hráčů bylo kolem čtyřiceti, několik trenérů, dvacet pořadatelů, dva rozhodčí a nahoře na ochozu asi dvacet lidí, většinou rodiče,“ popsal sobotní večer Němec.

„Byly tam dvoje nebo troje dveře. Zrovna ty, ke kterým jsem běžel, se otevíraly dovnitř, kluci s nimi lomcovali obráceně, tak jsem jim pomohl otevřít,“ vyprávěl webu rozhodčí Němec.

Ve sportovní hale v České Třebové, jejíž střecha se 14. ledna večer zřítila, bylo před pádem podle pořadatelů 80 lidí. Ačkoli pád konstrukce střechy byl poměrně rychlý, všem se podařilo z haly vyběhnout. Ve sportovní hale v České Třebové, jejíž střecha se 14. ledna večer zřítila, bylo před pádem podle pořadatelů 80 lidí. Ačkoli pád konstrukce střechy byl poměrně rychlý, všem se podařilo z haly vyběhnout. | ČTK

V sobotu se rozehrál v nové hale dorostenecký turnaj krajské reprezentace, jehož finále mělo být v neděli. Protože šlo o poslední sobotní zápas, většina lidí z haly už odešla.

V České Třebové kraj zkouladoval k prvnímu pracovnímu dni roku 2017 nově postavenou sportovní halu, která měla sloužit studentům Vyšší školy odborné a střední školy technické pro sportovní účely i místním klubům volejbalistů, basketbalistů a florbalistů.

Hala s obdélníkovým půdorysem 51 x 26 metrů stála kraj 58 milionů korun. V zázemí je i šest šaten s kapacitou až pro 72 sportovců a sprchy. „Nevěřím, že se to stalo kvůli sněhu. Je to naprosto neuvěřitelné, co se dnes může stát,“ reagoval na událost šokovaný hejtman pardubického kraje Martin Netolický.

Pardubický kraj dokončil stavbu nové sportovní haly (na snímku). Hejtmanství za ni zaplatilo 58 milionu korun. Pardubický kraj dokončil stavbu nové sportovní haly (na snímku). Hejtmanství za ni zaplatilo 58 milionu korun. | ČTK

Netolický v neděli svolal hlavního projektanta, statika i dodavatele stavby, se kterými bude zkoumat projekt i způsob, jakým byla hala postavena. Policie již také povolala svého statika, který na případu spolupracuje.

Video  Zřícená střecha v České Třebové: Záběry z dronu odhalily rozsah škod  - Pardubický kraj
Video se připravuje ...

deep_ass_flsting ( 16. ledna 2017 18:59 )

A takhle je to za posledních 27 let v ČR se vším!

kuromrd ( 16. ledna 2017 18:01 )

tak kdo všechno si postavil srub z ukradeného dřeva???

Zobrazit celou diskusi