Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Honza (16) o útěku před pádem střechy: Zachránil nás skok oknem z nářaďovny

Autor: ČTK, ula, Karel Janeček - 
15. ledna 2017
15:50

Mezi 80 lidmi byl v době pádu střechy haly v České Třebové i nadějný ostravský florbalista Jan Hranický (16). V rozhovoru pro Blesk přiznal, že šlo o jeden z nejsilnějších zážitků v jeho životě. A popsal, jak se mu se spoluhráči podařilo utéct. Pardubický kraj teď u nově postavené haly za 58 milionů řeší místo slavnostního otevření demolici. Stavební firma se brání, že všechny normy dodržela.

Honza zrovna seděl s ostatními spoluhráči na střídačce, když zaslechl zvláštní zvuky. „Znělo to, jako když někdo bouchá hokejkama do zdi,“ řekl Blesk.cz a dodal: „Pak najednou vidíme konec haly, prostě padá střecha.“ 

Takto popsal Honza osudový okamžik a rozhodnutí, které mu zachránilo život:

Video  Honza (16) byl v hale při pádu střechy: Zachránil nás výskok oknem.  - Blesk - Karel Janeček a TVCOM.cz
Video se připravuje ...

Střecha sportovní haly, která byla zkolaudována teprve 2. ledna, se zřítila přímo během turnaje šestnáctiletých florbalistů. Uvnitř haly bylo 80 lidí, přímo na ploše asi 40, včetně hráčů a diváků. Všem se podařilo uniknout, lehce zraněni byli dva chlapci. Příčinu pádu vyšetřují policisté.

Podívejte se, jak pád střechy zachytila kamera:

Video  V nové hale v České Třebové se zřítila střecha. 80 lidí prchalo.  - TVCOM.cz
Video se připravuje ...

„Myslel jsem si, že je to špatnej vtip, ty v*le!“

Pád střechy natočil kameraman jednoho z týmů. Na videu jsou slyšet hrozivé zvuky padající střechy i bezprostřední reakce lidí, kteří si zachránili život útěkem do mrazivého večera.

„Myslel jsem si, že je to špatnej vtip, ty v*le!“ říká jeden z hlasů na záznamu. Další už reaguje odlehčeněji: „Já tam mám mobil, k*rva!“

Stavební firma: Nevíme, proč se střecha zřítila. Normy jsme dodrželi

Generálním ředitelem stavební firmy Profistav Litomyšl, která halu stavěla, je Tomáš Zavřel. Novinářům v neděli řekl, že v tuto chvíli není možné říci, co bylo příčinou pádu střechy. „Těch variant je spousta, nechme to řešení na expertním týmu jak ze strany vyšetřovacích orgánů, tak ze strany komise Pardubického kraje,“ řekl.

Podle projektanta stavby Tomáše Friše není jasné, proč se konstrukce střechy zřítila, dodal, že konstrukce byla udělaná z dřevěných vazníků, což je podle něj běžný způsob výstavby. Na střeše sportovní haly leželo před zhroucením střechy zhruba 25 centimetrů sněhu, Friš se nedomnívá, že by to byla příčina neštěstí. „Ten sníh, který tam dneska je, si myslím, že není extrémní zatížení,“ řekl Friš, podle kterého byly dodržené všechny normy.

 „Konstrukce se začala hroutit odzadu postupně do plochy. Ty trámy se propadaly směrem do hřiště, sesypalo se to jako hromádka z karet. Šlo to rychle, prostor uniknout tam naštěstí byl,“ řekla Typlová. Podle ní jeden z diváků před pádem konstrukce cítil, jak padají kuličky polystyrenu. „Potom bylo slyšet křupání těch trámů a najedou to odzadu šlo, nejdřív vyběhla tribuna, pak další,“ řekla předsedkyně.

sores ( 15. ledna 2017 18:07 )

No to je přeci práce zlatých českých ručiček!!! Pardon, za.s.ra.ných pařátů což je vidět i na českých dálnicích. Vše honem honem a shrábnout prachy na poctivou práci se peče.

Tublatanka ( 15. ledna 2017 17:03 )

Příčina je jasná.Někdo tam svačil ruské vejce.Ten Putin za to může.

Zobrazit celou diskusi