Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Ptačí chřipka se v Bulharsku rozšířila na 55 farem, virus je i v Chorvatsku

Autor: ČTK, kal - 
15. ledna 2017
08:20

Nakažlivý virus ptačí chřipky se v Bulharsku rozšířil do 55 drůbežích farem. Veterinární úřady v této souvislosti oznámily, že od chvíle, když byl virus v zemi v polovině prosince poprvé odhalen, muselo být usmrceno již 430 000 kusů ptactva. S odvoláním na bulharské ministerstvo zemědělství o tom v sobotu informovala agentura Reuters. Bulharsko také zaznamenalo čtyři případy ptačí chřipky u divokých kachen.

Země již vyhlásila celostátní zákaz drůbežích trhů a vynaložila přes milion leva (13,8 milionu Kč) za utracení ptáků ve snaze zabránit šíření silně patogenního viru H5N8.

„V Bulharsku jsme v minulých letech obvykle zaznamenávali případy ptačí chřipky u divokých ptáků. Nyní je to ale poprvé, co máme tolik ohnisek na farmách,“ uvedla ministryně zemědělství Desislava Tanevová. Jak dodala, nejvíce zasažen je region kolem města Plovdiv.

Chorvatsko v sobotu oznámilo, že odhalilo virus ptačí chřipky mezi kachnami na farmě zhruba 30 kilometrů jihovýchodně od hlavního města Záhřebu. Ministerstvo uvedlo, že veškerá drůbež na této farmě bude utracena. „Majitelé dostanou odškodné,“ slíbilo. Podobný případ zaznamenalo Chorvatsko před dvěma týdny na severovýchodě země.

Virus ptačí chřipky se od podzimu objevil v řadě evropských zemí, například v Německu, Francii, Irsku a Maďarsku, a zaznamenán byl už i v České republice. Chřipkový kmen H5N8 se snadno přenáší mezi ptáky, lidé se jím ale podle dosavadních poznatků nakazit nemohou.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi