Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Florbalisté běželi o život. V České Třebové spadla střecha haly, z videa mrazí

Autor: ČTK, kal, shp - 
15. ledna 2017
09:10

V České Třebové na Orlickoústecku se v sobotu večer zřítila střecha nově otevřené sportovní haly přímo během turnaje florbalistů. Uvnitř bylo podle organizátorů 80 lidí, všem se podařilo uniknout, dva chlapci se přitom ale zranili. Jak rychle se to všechno seběhlo, zachytilo video z utkání. Budova je uzavřená, příčinu pádu vyšetřují policisté, řekla mluvčí orlickoústecké policie Lenka Vilímková.

Ačkoli pád konstrukce střechy byl poměrně rychlý, všem se podařilo z haly vyběhnout, řekla Renáta Typlová, předsedkyně Florbalového klubu Orlicko-Třebovsko, který v hale spolupořádal turnaj krajských dorosteneckých výběrů.

Dva účastníci turnaje ale utrpěli při útěku z haly drobná zranění, záchranná služba je odvezla na chirurgickou ambulanci do Ústí nad Orlicí. Jeden dostal při útěku dveřmi do holeně, druhý upadl a rozsekl si koleno, popsal zranění zhruba šestnáctiletých chlapců mluvčí záchranné služby Pardubického kraje Pavel Svoboda.

Podívejte se na klíčový okamžik na videu:

Video  V nové hale v České Třebové se zřítila střecha. 80 lidí prchalo  - TVCOM.cz
Video se připravuje ...

Video  Střecha haly se propadla během florbalového zápasu. Hráči vyvázli jen o vlas  - Youtube.com
Video se připravuje ...

„Konstrukce se začala hroutit odzadu postupně do plochy. Ty trámy se propadaly směrem do hřiště, sesypalo se to jako hromádka z karet. Šlo to rychle, prostor uniknout tam naštěstí byl,“ řekla Typlová. Podle ní jeden z diváků před pádem konstrukce cítil, jak padají kuličky polystyrenu. „Potom bylo slyšet křupání těch trámů a najedou to odzadu šlo, nejdřív vyběhla tribuna, pak další,“ řekla předsedkyně.

V České Třebové se zřítila střecha nové haly. Sportovci utekli smrti. V České Třebové se zřítila střecha nové haly. Sportovci utekli smrti. | Požáry.cz

Bylo to šílený,“ vzpomíná pořadatelka

Typlová se v době pádu střechy vracela do haly. „Najednou proti mě běželi lidi a volali, že padá střecha. Tak jsem šla k oknu, kde se dá podívat do haly, a viděla jsem to. Bylo to šílený,“ řekla.

Podle pořadatelů byly v hale před pádem střechy na ploše odhadem čtyři desítky lidí, dalších 20 byli pořadatelé a zbytek diváci. Turnaje se účastnilo osm týmů z několika regionů, hráči byli ve věku od 15 do 16 let. „Řešili jsme náhradní variantu, ale nepovedlo se nám najít v regionu vhodnou volnou halu. Proto jsme turnaj zrušili, nyní se bude na komisi řešit, zda se to bude nějak a někdy dohrávat,“ řekla Typlová.

V České Třebové se zřítila střecha nové haly. Sportovci utekli smrti. V České Třebové se zřítila střecha nové haly. Sportovci utekli smrti. | Požáry.cz

Hejtman: Na sníh to nikdo nesvede

Halu nechal postavit za 58 milionů korun Pardubický kraj. „Před 21:00 se začaly propadat vazníky a ten tlak postupoval přes celou halu až se to propadlo úplně celé,“ řekl hejman Martin Netolický (ČSSD). Hala byla podle něj zkolaudovaná 2. ledna.

„Já osobně budu odmítat jakoukoliv diskuzi, že příčinou byla souvislost se sněhem, takováto konstrukce musí vydržet nesrovnatelně větší nápor,“ řekl Netolický, podle kterého je v České Třebové odhadem kolem 40 centimetrů sněhu.

Hejtmanství svolalo na neděli poradu, na které chce celou situaci řešit. Netolický v sobotu pouze řekl, že bude trvat na potrestání viníka.

Halu hejtmanství postavilo v areálu Vyšší odborné školy a Střední školy technické v České Třebové. Kromě studentů měly halu využívat i sportovní kluby zaměřené na florbal, volejbal a basketbal. Hejtmanství uvedlo, že nová hala má obdélníkový půdorys o rozměrech přibližně 51 krát 26 metrů. V zázemí vzniklo šest šaten, dohromady pro 72 sportovců, a sprchy.

BobsTlaskac ( 15. ledna 2017 13:18 )

cemu se kdo divi, kdyz to stavjej UKcka a jiny odbornici. Na UA kdyz vychodite zakladku, celkem 12 let dochazky, tak vam to tady uznaj jako maturitu. Tuhle zvracenou spolecnost uz muze jedine napravit valka.

asijo ( 15. ledna 2017 09:52 )

Havloidi to svedou na Putina nabo na komunisty.

safez ( 15. ledna 2017 09:51 )

Rovný střechy jsou na h....!

tgbg ( 15. ledna 2017 09:33 )

Nejnižší nabídka vyhrála výběrové řízení. Kvalita odpovídá nabídce.

bafy81 ( 15. ledna 2017 08:54 )

 Určitě výběr stavební firmy probíhal pečlivým výběrovým řízením a né tak jak to bývá, aneb aby se vlk(obyčejní lidé) nažrali ( juu máme super novou halu), ale koza zůstala celá( městu kápla nějaká ta korunka do kapsy)

Zobrazit celou diskusi