Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zbít jednou ročně člena rodiny Rusům projde, navrhuje kontroverzní senátorka

Autor: ula - 
15. ledna 2017
14:30

Místo trestného činu by domácí násilí mohlo být jen přestupkem. Aspoň v Rusku s tím počítá novela zákona, kterou tento týden podpořila Státní duma v prvním čtení. Autorkou návrhu je senátorka Jelena Mizulinová, která v minulosti ostře vystoupila proti gayům nebo cenzurovala ruský internet. Se zprávou přišel portál The Moscow Times.

Zákon do druhého čtení pustilo 368 poslanců, jeden byl proti a jeden se hlasování zdržel. Norma navrhuje překlasifikovat bití rodinných příslušníků na přečin, který bude potrestatelný pouze v případě, kdy k přečinu dojde dvakrát nebo vícekrát ve stejném roce.

Autorkou novely je kontroverzní senátorka Jelena Mizulinová, tvrdá obhájkyně tradiční ruské rodiny, která v minulosti už několikrát vystoupila například proti ruské gay komunitě a zcenzurovala internet v Rusku.

Akt chuligánství

Za trestný čin bude i nadále považováno páchání domácího násilí jako akt chuligánství nebo motivováno nenávistí či nepřátelstvím. V takových případech by pachatel mohl být odsouzen k nuceným pracím nebo až ke dvěma letům odnětí svobody.

Články o páchání domácího násilí bez udání důvodu byly zapsány do ruského občanského zákoníku v létě roku 2016 jako náprava toho, co bylo viděno jako rozpor mezi trestem za domácí násilí a napadením na ulici, neboť to již bylo považováno za přečin.

Trest za bití je pokuta ve výši pět až 30 tisíc rublů (přibližně 2000 až 12 600 korun), zatčení na dobu 10 až 15 dnů nebo 60 až 120 hodin povinných prácí.

Tradiční ruská rodina především

„V Rusku je rodinný vztah založený na autoritě rodičů, novela posílí ochranu tradiční ruské rodiny,“  uvedla Mizulinová. Podle ní dosavadní zákon o domácím násilí porušoval princip rovnosti lidí v rodině.

Proti zákonu už vznikla petice, která má od minulého úterý přes 174 tisíc podpisů. Aktivistka Alyona Popova na svém Facebooku upozornila, že pokud tento zákon projde, budou oběti domácího násilí ještě zranitelnější. Zároveň dodala, že každých 12 minut je v Rusku někdo napaden v rámci rodiny.

Portál The Moscow Times uvedl, že podle vládních statistik je v Rusku 40 procent násilných trestných činů spácháno právě v rámci rodiny. 36 tisíc žen ročně je bito svými partnery a 26 tisíc děti je napadeno vlastními rodiči.

 

tgbg ( 15. ledna 2017 15:42 )

Zchlastaní a zdrogovaní ruští závisláci vymírají. Kdo měl ještě nějaký rozum rychle z Ruska emigroval.

sensadrak ( 15. ledna 2017 15:09 )

No jo, rusáci, nemají co žrát, chcípají na AIDS a chlast, ale řeší kouření a teď ještě tohle. No co, ať si klidně navzájem rozbíjej držku. 

Zobrazit celou diskusi