„Přestože jsou ještě ve stávajících zařízeních volná místa, chceme postupně jejich počet preventivně navýšit v rámci dvou denních center. Ta by měla být v provozu i přes noc a nabídnout lidem bez přístřeší přečkání v teple,“ uvedl pražský radní pro sociální oblast Daniel Hodek (ČSSD).

V denním centru na Praze 8 objevíte přes den až na třicet lidí. Přes noc se jich sem ale prý tolik nevejde. „Kapacita je dvacet míst. První noc využilo 11 lidí bez domova. Brzy se to rozkřikne, tak tady bude plno,“ řekl ředitel azylového domu svaté Terezie v Pernerově Stanislav Fiala.

Řada návštěvníků denního centra se o možnosti využití místa i přes noc dozvěděla až v sobotu – tedy po otevření. „Moc si toho vážíme,“ těšil se Pavel, který tak zřejmě nebude muset přečkat mrazy venku.

Lidé bez domova jsou za možnost přespání rádi.
Autor: Eva Fornálová

Deky s sebou

Lidé bez domova tak mohou strávit noc na židli u stolu. „Deky a polštáře tady nedostanou. Ty si musí přinést,“ sdělil Fiala. Přes noc na místě dostanou jen horký čaj. Příchod do jídelny je mezi osmou a devátou večerní, budíček v šest ráno.

Další místo, které reaguje na teploty pod bodem mrazu, je loď Hermes. Ta zrušila poplatky za přenocování. Od pondělí mohou navíc bezdomovci využít k přespání denní centrum v Tusarově.

Podívejte se, jak to vypadá v centru v Pernerově:

Fotogalerie
10 fotografií