Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Klaus v ruské televizi mluvil o proměně EU a vzhlížel k Trumpovi

Autor: vei - 
14. ledna 2017
17:50

Půlhodinový prostor dostal bývalý prezident Václav Klaus v ruské televizi RT. V anglicky vedeném interview potvrdil svoji pověst odpůrce Evropské unie a také člověka, který vidí v Donaldu Trumpovi naději pro Spojené státy. A především naději pro lepší vztahy Ameriky s Ruskem a Evropskou unií. EU ve stávající podobě příliš šancí nedává, věří v její transformaci. 

V úterý si Evropský parlament zvolí nového šéfa. Že by pokus o nový začátek Evropské unie, o kterém sní bývalý prezident Václav Klaus? V současném stavu si totiž nedovede představit, že by Unie přežila. Musí podle jeho slov totiž projít transformací – podobně jako prý prošlo Československo po pádu komunismu.

„Zaprvé, byl bych velmi rád, kdyby se Evropská unie transformovala na něco jiného, takže bych to nenazýval jako problém, jako nebezpečí, nazval bych to spíše jako šanci, potenciální vítězství pro budoucnost, ale nejsem si tím příliš jistý,“ odpověděl Klaus na dotaz moderátorky, zda souhlasí s tím, že je v současné době Unie v nebezpečí.

Rusové „přepálili“ titulek

Ruská televize, o které kritici tvrdí, že je financovaná ruskou vládou, ale lákala diváky na zavádějící titulek: „Rozpad EU by mohla být šance na záchranu Evropy – bývalý český prezident Václav Klaus.“

Reformu Evropské unie nicméně mohlo podle Klause nastartovat britské referendum o brexitu. „Brexit byl v tomto směru důležitým faktorem, ale já doufám, že Evropa konečně přistoupí k restrukturalizaci. Po pádu komunismu jsme zorganizovali radikální, dramatickou transformaci celého systému. Jsem si naprosto jistý, že EU potřebuje něco velmi podobného,“ dodal Klaus pro televizi.

Video  Brexit jako šance pro Evropu i Česko. Celý rozhovor s Václavem Klausem  - Blesk TV
Video se připravuje ...

V rozhovoru přišla řeč také na sankce vůči Rusku a vítězství Donalda Trumpa v amerických prezidentských volbách. Připomněl, že Evropa nemá na sankce jednotný názor a blokády podle něj ještě nikdy nikomu nepomohly.

„Sankce považuji za iracionální krok, který nikomu nepomáhá. Nepomáhá Evropě, nepomáhá jednotlivým evropským zemím a zjevně nepomáhá ani Rusku. Doufám, že s příchodem nové americké administrativy by v tomto ohledu mohl nastat nějaký posun. Evropa je v tomto ohledu rozdělená,“ dodal bývalý český prezident.

Trump přináší změnu

V závěru rozhovoru, který vedla vnučka bývalého gruzínského prezidenta Eduarda Ševarnadzeho, Klaus odmítl, že by Rusko mohlo nějakým způsobem ovlivnit americké volby. Lidé podle něj chtěli jen změnu a nelíbila se jim nabízená politika bývalé první dámy Hillary Clintonové.

„Neberu to vážně, za posledních 25 let jsem se účastnil deseti patnácti voleb a nedokážu si představit způsob, jak odněkud z jiné země volby ovlivnit, a rozhodně ne, jak ovlivnit americké voliče,“ uzavřel bývalý český prezident

Václav Klaus v Rusku prezentuje svou knihu o migrantech – Stěhování národů, která vyšla nejen v ruském, ale například i ve francouzském, německém, vlámském nebo švédském překladu.

marmat ( 15. ledna 2017 12:42 )

MarkusHermann: NECHLASTEJTE TOLIK V SOBOTU, NEBO´t pak v něděli v 1.52 vyplodíte takovej paskvil ....najděte si babu RYCHLE

marmat ( 15. ledna 2017 12:37 )

Najděte 7 rozdílů mezi KLAUSEM a TRUMPEM.....Gratuluji předem, protože než jste to dočetli máte jich určitě skoro 70

tgbg ( 15. ledna 2017 06:42 )

Největší zlo pro pro svět je nacistické Rusko.

rada42 ( 15. ledna 2017 06:19 )

Tentokrát můžeme být klidní - všechny průpisky v Ruské televizi zůstaly na svých místech...

Deneček ( 15. ledna 2017 01:52 )

Největší zlo pro Evropu je USA,EU a Islámisti.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa