Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Forejt do Vatikánu? Pro Zaorálka je to uzavřené, tvrdí zdroj Blesku

Autor: vr - 
13. ledna 2017
15:30

Prezident Miloš Zeman řekl, že si pořád přeje, aby jeho bývalý protokolář Jindřich Forejt vyjel do Vatikánu jako velvyslanec. Podle zdroje Blesk.cz to však lze ze strany ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (ČSSD) definitivně vyloučit. 

Zaorálek se v sobotu má sejít s prezidentem v Lánech. „Měli by jednat především o brexitu, situaci v Turecku, o vztazích mezi ČR a USA, bezpečnostní politice, situaci v Sýrii,“ uvádí se v tiskové zprávě. Přijde řeč i na protokoláře, kterého Zeman slíbil poslat do Vatikánu na konci roku 2017, tedy po skončení prvního prezidentského mandátu? „Nepředpokládám to,“ napsal Blesk.cz hradní mluvčí Jiří Ovčáček. Ministerstvo oficiálně informace o Forejtovi odmítá komentovat.

Zdroj blízký ministrovi však tvrdí, že i kdyby se prezident pokusil za »Jindru« lobbovat, Zaorálek mu nevyjde vstříc. „Pro něho je to uzavřené. Jindřich Forejt nemá bezpečnostní prověrku, kterou sám vrátil na Národní bezpečnostní úřad (NBÚ - pozn. red.) před Vánoci. Bez prověrky nemůže vyjet jako velvyslanec. Tečka,“ tvrdí nekompromisně.

Problém jménem prověrka

Právě bezpečnostní prověrka je pro jmenování velvyslancem i podle webu ministerstva zahraničních věcí »nezbytná« a musí být »na jeden ze dvou nejvyšších stupňů«. Jindřich Forejt se té své vzdal v souvislosti s kompromitujícím videem, jehož záběry se dostaly na veřejnost, a které mají vyobrazovat donedávna vysokého státního úředníka, jak šňupe bílý prášek či využívá placené sexuální služby. Hrozilo, že by kvůli obsahu videa mohl být vydírán a že by mu NBÚ potvrzení mohl odebrat sám.

Video  „Je svinstvo, když ho nějaký pasák natáčí.“ Zeman promluvil o Forejtovi.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Podle šéfa Diplomatické akademie a exministra zahraničí Cyrila Svobody sice lze velvyslance poslat do jiné země bez prověrky. Počítá se však s tím, že ji průběžně získá. „V opačném případě se stáhne zpátky,“ řekl webu Lidovky.cz. Forejta coby ambasadora schválila vláda Petra Nečase (ODS) už před čtyřmi lety a Zeman vše podepsal roku 2015. Současná vláda by teď musela dohodu zrušit. A dost pravděpodobně tak učiní. Prověrka-neprověrka: člověk s tak velkým skandálem provázejícím jeho jméno už pro konzervativní Vatikán není vhodným velvyslancem.

Konec ze zdravotních a osobních důvodů

Devětatřicetiletý Jindřich Forejt začal pracovat na Pražském hradě roku 2002 jako stážista ještě za Václava Havla. V éře Václava Klause se stal ředitelem odboru protokolu a v této roli si jej ponechal také Miloš Zeman. Právě během působení »zemanovského« však byl označován za příčinu mnoha problémů.

Od vyvěšení vlajky OSN, když Zeman přijímal šéfa NATO, po pozdní příjezd na pohřeb slovenského exprezidenta Michaela Kováče či nesprávné informování prezidenta o nepřítomnosti amerického velvyslance na předávání státních vyznamenání. 6. prosince 2016 z údajně »zdravotních a osobních důvodů« post opustil a stáhl se do ústraní.

Mezitím web Hlídací pes uveřejnil záběry vystřižené ze skandalizujího videa, které médiím nabízeli údajně drogoví dealeři a poskytovatelé sexuálních služeb, jimž měl Forejt dlužit. „Odvedl mnoho užitečné práce a mým osobním přáním je, aby se stal velvyslancem ve Vatikánu,“ uvedl i tak prezident Zeman.

Sám Forejt věc komentoval v dopise pro bývalého prezidenta Václava Klause, kde psal o tom, jak si připadá jako čtenář románu. Právě Klaus se svého bývalého protokoláře zastal. „Vynucený odchod Jindřicha Forejta z jeho funkce a jeho profesní i lidskou diskreditaci rezolutně odsuzuji,“ uvedl v prohlášení. Dokonce v tuto chvíli uvažuje, že mu nabídne post na svém hanspaulském institutu.

kradu ( 14. ledna 2017 06:40 )

 ja bych ho poslal do vatikánu budou alespon dělat z papežem 69 no

sensadrak ( 13. ledna 2017 17:58 )

Hradní pakáž by se neměla rozlejzat po světě. ,,Jindříšek" lhal o svém vzdělání, což je trestné, koluje o něm kompromitující video, které na něj ušila zřejmě zase hradní sebranka. Hradní svoloč tak maximálně do Ruska nebo do nějaké jiné totalitní, rozvojové země. 

provokaterka ( 13. ledna 2017 17:32 )

Mohli by tam odejit všichni havlisti.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa