Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zeman zve papeže do Lidic: Nacisté neušetřili ani děti, i ty dnešní trpí

Autor: simao - 
13. ledna 2017
15:15

Prezident Miloš Zeman zaslal tento týden zvací dopis do Vatikánu. Papeže Františka pozval do Česka k příležitosti výročí 75 let od vypálení Lidic. Zeman upozornil, že nacisté neušetřili muže, ženy, ani děti. I dnešní děti však trpí, napsal Františkovi, kterého ve Vatikánu sám navštívil i s manželkou Ivanou v dubnu 2015. Oplatí mu papež nyní návštěvu?

„Prezident republiky Miloš Zeman zaslal v úterý dne 10. ledna 2017 Jeho Svatosti papeži Františkovi zvací dopis k návštěvě ČR u příležitosti výročí 75 let od vypálení Lidic,“ uvedl v pátek hradní mluvčí Jiří Ovčáček. Dorazí papež v červnu do Česka? Zeman by to přivítal.

Lidice přitom papeži představuje Zeman jako symbol hrůz, na které by se nemělo zapomínat. A také memento, které neztrácí na aktuálnosti ani dnes.

„Smutný osud Lidic je historickým traumatem, které si neseme po desetiletí v sobě. Nelze na něj zapomenout nejen z úcty k obětem, ale také proto, že věříme, že by měl sloužit jako varování. Dnešní svět má daleko od ideálu, stále se setkáváme s násilím a utrpením nevinných, s lidmi vyhnanými z domovů, matkami, které stejně jako lidické ženy ztratily děti kvůli lidské zlobě a bezohlednosti, a dětmi, které jako ty z Lidic byly oloupeny o dětství,“ píše Zeman ve zvacím dopise.

Prezident připomíná smutný osud vypálené vesnice a to, že jednotky SS tam neušetřily nikoho – muže, ženy, ani děti. „Některé (jednotky SS) popravily na místě, jiní zemřeli později v koncentračních táborech, děti byly odvlečeny k takzvané převýchově,“ popisuje Zeman. 

Podle Zemana by bylo nesmírnou ctí, kdyby papež František našel ve svém náročném programu čas na návštěvu Česka při příležitosti tohoto smutného výročí.

Miloš Zeman s manželkou Ivanou a českou delegací navštívili papeže Františka. Miloš Zeman s manželkou Ivanou a českou delegací navštívili papeže Františka. | EPA

Zeman také v dopise papežovi připomíná, že v říjnu 2012 navštívil Lidice i prezident Joachim Gauck – jako první německý prezident v historii. 

„Jsem přesvědčen, že by Vaše přítomnost přinesla jednak útěchu tomuto místu, dále naději těm, kteří čelí útrapám dnešního světa, ale především připomenutí Evropě a světu, že smutný odkaz Lidic nic neztratil na aktuálnosti. Děti vyrůstající v oblastech ozbrojených konfliktů, kterých je dle zprávy UNICEF nejvíce od konce druhé světové války, a jejich matky zažívají stejné utrpení jako ty z Lidic před 75 lety,“ podotýká Zeman.

Forejta do Vatikánu Zeman dál podporuje

Zeman též papeže citoval. „I dnešní svět čelící, abych použil slova Vaší Svatosti, ‚postupnému násilí různých druhů a úrovní, válkám v různých zemích a na různých kontinentech, terorismu, organizovanému zločinu a nepředvídatelným aktům násilí‘ má opět své ‚Lidice‘,“ dodává prezident v dopise, jehož celé znění uveřejnili i na hradním webu.

Český prezident navštívil papeže Františka osobně ve Vatikánu v dubnu 2015. Nechyběli i toho ani Ivana Zemanová či tehdejší šéf hradního protokolu Jindřich Forejt, někdejší favorit na post českého velvyslance ve Vatikánu. Hořký konec na Hradě však katolíku Forejtovi pozici podle všeho výrazně zkomplikoval. Forejt skončil z osobních a zdravotních důvodů, jeho odchod byl však doprovozen komprem, ve kterém se kromě Forejta údajně vyskytují i sex a drogy.

Zeman však Forejta na vatikánského velvyslance podporoval i nadále. Podle zdroje Blesku však již jde o uzavřenou záležitost a Forejt do sídla papežů nezamíří.

VIDEO: O kauze Forejt mluvil Miloš Zeman v pořadu S prezidentem v Lánech

Video  „Je svinstvo, když ho nějaký pasák natáčí.“ Zeman promluvil o Forejtovi.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

sensadrak ( 13. ledna 2017 17:50 )

 To už ho zve podruhé . Hlavně, aby Čína nic nenamítala.

Hunt ( 13. ledna 2017 16:58 )

Až Zeman poblije papeže,tak máme "na krku" válku se Švajcem a jeho gardou!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa