Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Vegance odmítlo Švýcarsko udělit občanství. Stěžovala si na jeho slavné krávy

Autor: Mii - 
13. ledna 2017
18:48

Nancy Holten žije ve Švýcarsku více než 30 let. Chtěla by proto získat tamní občanství. Vláda jí ale žádost podruhé zamítla. Důvod – nesouhlasili s tím občané města, kde žije. Ve Švýcarsku je občanství udělováno v určitých případech i na základě názorů sousedů žadatele a Nancy se svým sousedům nelíbí. Je totiž veganka a hlasitě upozorňuje na práva zvířat.

Mezi požadavky pro udělení švýcarského občanství je povinnost být integrovaný do švýcarského způsobu života a znát švýcarské zvyky a tradice. To je důvod, proč Nancy občanství nezískala. Opakovaně v médiích vystupovala proti zvonům na krávách, lovení a dalším tradicím, které se s švýcarskou kulturou pojí.

Obec, kde žije, se tak na základě jejích vyjádření rozhodla žádosti o občanství nevyhovět. Poprvé v roce 2015, podruhé na konci roku 2016. „Krátce po své žádosti začala bojovat proti švýcarským hodnotám, jako jsou zvony na krávách, chov hospodářských zvířat, lov, závody prasat, konzumování masa, cirkusová zvířata, chytání myší, mléko ve školách atd. Všechny tyto věci dělala veřejně v médiích,“ řekl CNN mluvčí obce Urs Treier.

Treier zároveň uvedl, že odmítnutí bylo na základě toho, že „člověk, který odmítá tradiční švýcarské hodnoty, praktiky a tradice, a navíc to dělá veřejně, by neměl vlastnit švýcarské občanství“.

Případ bude řešit kanton

Nancy Holten žije v obci Gipf-Oberfrick na severu Švýcarska. Obec má 3500 obyvatel, kteří se živí převážně farmařením a jsou velmi konzervativní. Na veřejné protesty proti konzumování živočišných výrobků nejsou zvyklí, a tak je Nancyno vystupování rozzlobilo. Studie z roku 2014 Švýcarského federálního institutu technologií v Curychu nicméně zjistila, že zvony skutečně skotu škodí – dělají ho hluchým.

Nancy CNN uvedla, že kritéria pro udělení občanství splňuje. A Treier souhlasí. Její žádost byla zamítnuta, i když splňovala všechny právní požadavky. Je to poprvé za 20 let, co v obci k zamítnutí takové žádosti došlo.

Nancy se proto odvolala k vládě kantonu Aargau, pod který Gipf-Oberfrick spadá.

Zobrazit celou diskusi