Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Marta Jandová: Dcera nás doma vykrmuje, přibrala jsem dvě kila

15. ledna 2017 | 06:00

Zpěvačka Marta Jandová (42) má doma malého andílka, tříletou dceru Marušku. Snaží se prý teď ukázat, jak je hodná a umí se dělit, a vykrmuje si tak pomalu oba rodiče. Pečení lineckého na Vánoce tak zanechalo na zpěvačce drobné následky. 

Teď máme za sebou Vánoce a svátky, kdy plesají všichni milovníci jídla. Zanechalo to na vás nějaké následky?
My jsme bohužel byli přes svátky nemocní, takže všechny návštěvy jsme museli odříct a dojídali doma zbytky salátu. Následky na mně ale zanechalo pečení cukroví s Maruškou. Moc chtěla vykrajovat, takže jsme se dovykrajovaly asi k plus dvěma kilům. Ty jsem naštěstí ztratila na turné, které jsem měla před koncem roku. V každém případě takové přibírání člověk nepotřebuje. Jenže Maruška nám teď chce ukázat, jak je hodná a umí se dělit, takže ona sní jedno linecké a jedno dá mně a jedno tatínkovi, takže si nás takhle vykrmuje. Naštěstí jsme to už všechno snědli a zbyly jen neozdobené perníčky na balkoně a ty asi nadrobíme ptáčkům.

Video se připravuje ...
Marta Jandová: Někdy se na manžela i trošku zlobím, jak je dobrej • VIDEO: Jan Búda

A jak si Maruška užila Ježíška?

Už od narozenin v srpnu si přála dárek, který jsem jí předtím nedala, protože jsem si říkala, že to je hloupost. Chtěla jen jednu věc, takovou tu ploutev jako mořská panna. Strčí se do toho celé nohy a plavat v tom je těžké. Ona přitom neumí pořádně plavat ani normálně, a protože je to docela drahé, tak jsme přemýšleli, jestli jí to dopřát, nebo ne. Nakonec ji dostala a nikdy jsem neviděla tolik štěstí v jejích očích. Ona tu ploutev asi pět minut na zemi objímala a "pooplakávala". Já jsem úplně brečela, manžel skoro taky a díval se na mě pohledem, který říkal: Měla jsi pravdu! Děti dárky pořád někde dostávají, ale o Vánocích to má být o radosti a ona ji opravdu měla. Bylo to k nezaplacení, když vykřikla, že jí to přinesl Ježíšek. V dopisu pro něj totiž měla jen tu ploutev. Když jsem chtěla, aby si tam ještě něco dopsala, tak přidala dort a luk a šípy. Dort nedostala, ale luk a šípy jo, ale to ji nějak nezajímalo, podle mě to řekla, aby mě uspokojila. Teď už se těšíme jen na léto, až budeme moct vytáhnout ploutev.

Dneska se tu představuje nový detoxikační čaj. Držíte očistné kúry?
Nikdy jsem to nedělala. Hrozně ráda jím a piju, ne alkohol, od té doby, co mám Marušku, tak po jedné skleničce mě už bolí hlava a druhý den také. Víno je horší než pivo, takže když už, tak sáhnu po pivu. Já a manžel jsme labužníci a rádi si užíváme života, takže detox není nic pro mě. Snažím se pít víc smoothie a vitaminových džusů. Přes fresh bedýnky jsem si objednala spoustu ovoce a zeleniny a ve svém starém obřím mixéru jsem si pokoušela udělat smoothie se špenátem, kiwi, kapustou, řapíkatým celerem, řeckým jogurtem a hroznovým vínem. Bylo to hrozně dobré a doufám, že mě to zachrání před chorobami. Dávám si to odpoledne na svačinu.

Kdybyste si mohla poskládat čaj podle svých snů, co by v něm bylo?

Čaj mých snů už existuje, je světově proslulý a jmenuje se earl grey, je to nejlepší čaj na světě. Mám teď takový nešvar, že ho piju s mlékem. Jsem hrozný čajař. Pracovala jsem ve speciální čajovně, kde jsme museli mít i workshopy, abychom tam mohli pracovat. Jsou těžké černé čaje, jako jsou assam, earl grey nebo cejlon, a potom je darjeeling. Ten roste na kopečcích a má víc sluníčka, říká se, že je jako šampaňské. Když zalijete první sklizeň čaje, čili ten nejjemnější, a necháte ho dvě minuty louhovat, tak se voda vůbec neobarví. Já vždycky nechávám čaj jen dvě minuty, protože chci, aby mě povzbudil a neměl v sobě hořkost.  V jednadvaceti, když jsem pracovala v té čajovně, tak jsem opravdu poznala čaj jen podle chuti. 

Takže je to jako víno?

Ano. Ale stejně mám raději ten hutný černý čaj, který potřebuju s mlékem, a když je mi hodně zle, tak si tam dám i med. Je to trochu barbarství, ale co by se nikdy nemělo dávat do čaje, je citron, ten vám úplně zničí chuť jakéhokoli čaje. 

Venku je teď zima, jak se patří. Máte zaručený recept proti nachladnutí?
Asi nemám. Maruška teď začala chodit od nového školního roku do školky a je pořád nemocná a my s ní. Pokud máte ve školce dítě, které ještě nemá vybudovanou imunitu a nosí vám domů dětské bacily, tak vás to skolí. Ona má trochu teplotu, možná jí vylítne nudle a třetí den už je v pohodě. My ležíme týden. Jediné, co snad může fungovat, je dopovat se vitaminy a včera jsem slyšela, že prý pomáhá hodně si mýt ruce.

Video se připravuje ...