Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Merkelová varovala před koncem spolupráce Evropy a USA. Odkazovala na Trumpa?

Autor: ČTK, tmp - 
12. ledna 2017
22:33

Členské státy Evropské unie by měly zvýšit spolupráci v obraně a bezpečnosti, protože není zaručeno, že vztahy s USA zůstanou neměnné. Řekla to dnes německá kancléřka Angela Merkelová během návštěvy Belgie a Lucemburska, kde se setkala s premiéry Charlesem Michelem a Xavierem Bettelem. Merkelová také řekla, že lepší ochrana vnějších hranic EU je podle ní předpokladem pro spravedlivější rozdělování uprchlíků v Unii.

„Jsem přesvědčena, že Evropa a EU se musejí naučit převzít v budoucnu ve světě více zodpovědnosti,“ řekla studentům v Bruselu po převzetí čestného doktorátu od univerzit v Gentu a Lovani. „Nemylme se: z pohledu některých našich tradičních partnerů, a myslím i (na) transatlantické vazby, není záruka, že úzká spolupráce s námi Evropany potrvá věčně,“ řekla.

Merkelová podle agentury Reuters nově zvoleného amerického prezidenta Donalda Trumpa přímo nezmínila, zjevně ale odkazovala na jeho vyjádření z kampaně, že zváží přehodnocení závazků USA v rámci NATO.

Uprchlíky do států díky hranicím

V Lucemburku hovořila Merkelová o nutnosti lepší ochrany vnější hranice EU, která je podle ní předpokladem pro spravedlivější rozdělování uprchlíků mezi členskými státy Unie. Kroky tímto směrem očekává od nadcházejícího summitu na Maltě. Zároveň ale vyzvala k trpělivosti se státy, které migranty přijímat nechtějí.
Merkelová zdůraznila i potřebu jednotného postoje EU při vyjednávání o vystoupení Británie z Unie, uvedla agentura AFP.

Proti udělení čestných doktorátů Merkelové protestovalo asi 100 lidí na akci svolané belgickou krajní pravicí. Ta odmítá kancléřčinu vstřícnost k migrantům, za niž také ocenění dostala.

ropuchaninka ( 13. ledna 2017 21:37 )

Žiadne dieťa nemôže za to kde a komu sa narilo,,,,,ani v tvojom prípade že?Tak si dávaj pozor,,,alebo si daj medecinu

ropuchaninka ( 13. ledna 2017 21:33 )

No ono je to trochu inak,,,,,Trump niekoľkonásobne opakoval že Amerika nie je dojna krava a členské štáty musia platiť členské pre UN a tiež pre Nato,,, Nemci a tiež iné krajiny EU... (nemám presný zoznam) roky ignorovali tento kontrakt a USA nikdy nežiadalo legálnou cestou meškanie ´´´´´´´´to je to čo Angela chcela povedať

sportak ( 13. ledna 2017 08:56 )

A Česku bez hermannů .

Deneček ( 13. ledna 2017 05:43 )

Jak by bylo v Evropě krásně bez USA.

sportak ( 13. ledna 2017 02:57 )

Madam, váš slib a rozhodnutí že aspoň problémové vrátíte se nekoná. To by se hodilo nastrkat ty nejhorší do okolních států, ani náhodou!!! Čiňte.

Zobrazit celou diskusi