Lékaři a porodní asistentky Ústavu pro péči o matku a dítě v pražském Podolí museli před měsícem sprintovat ke dveřím, aby Lucii stihli při porodu pomoci. „Přála jsem si poslouchat svou hudbu, mít možnost volit jakoukoli pozici,“ směje se šťastná maminka.

Nakonec stačila dojít jen do dveří špitálu. Překotné porody vypadají dramaticky. Zdravotníci jsou na ně ale připraveni. Vyrážejí k porodům v autě, když partner nastávající maminku přiveze do areálu porodnice, ale miminko už nechce čekat, na chodbě či ve vestibulu nemocnice.

A to hned několikrát do roka. „Často se stane, že lékař maminku vyšetří a nález vůbec nenaznačuje, že by měla porodit v nejbližší době. A pak se porod během chvilky rozjede. Překotný porod nelze žádným způsobem předvídat,“ vysvětlil Jaroslav Feyereisl, ředitel podolské porodnice.

„Už jsme rodili na schodech, přímo v ambulanci, na pokoji i u rybiček, jak se u nás říká jezírku s rybičkami ve vstupní hale,“ usmívá se docent Feyereisl. A jedna z porodních asistentek dodává: „Když zvládne žena vyjít schody k výtahu, už většinou rodí na sále. I když i u výtahu jedna přivedla miminko na svět.“

Překotný porod je otázkou několika minut. Nemá prý smysl stavět kolem matky nějaké zástěny. Personál jen kolemjdoucí požádá, aby odešli. Dítě se obvykle narodí během kratičké chvilky, pak se hned maminka vezme na nosítka a jede se na sál, aby lékař ošetřil poporodní poranění a vyšla placenta.

Fotogalerie
5 fotografií