Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Bendl šil do Jurečky za státní byt: Lednice za 47 tisíc, televize za 30 tisíc

Autor: simao - 
12. ledna 2017
18:25

Čtvrteční interpelace „rozmázly“ ve Sněmovně kauzu státního bytu, který v Praze na Smíchově obývá náměstek ministra zemědělství Mariana Jurečky (KDU-ČSL). Do ministra se zostra pustil exministr Petr Bendl (ODS), který vytáhl soupis částek, za jaké se pořizovalo do bytu vybavení. Jurečka se bránil, že se pořizovalo vybavení kvalitní a nadále jde o státní majetek. Sám pak prý žije střídmě a spí na ubytovně – s dětmi na matracích, pokud za ním přijedou.

Spor o lednici za 47 056 korun či kuchyňskou linku za takřka 325 tisíc a nejen o ty se rozhořel ve čtvrtek během interpelací. Exministr Petr Bendl předčítal, kolik stálo vybavení státního bytu, kterým disponuje ministerstvo zemědělství. A který momentálně obývá náměstek pro IT Zdeněk Adamec.

Jde přitom o seznam, který vypovídá o poměrně luxusním zařízení bytu. „Postel dvojlůžko vestavěná včetně nočních stolků 47 800 Kč. Šatní skříň atypická vestavěná 61 453,70 Kč. Kuchyňská linka vestavěná atypická 324 941 Kč. Pračka 19 995 Kč. Sušička 19 995 Kč. Televizor Panasonic 30 371 Kč. Stůl Cube 17 060 Kč, židle jeden kus 8510 Kč, nakoupily se pro pana náměstka čtyři kusy plus zdravotní židle za dalších 8,5 tisíce Kč, myčka 21 tisíc,“ předčítal Bendl.

Bendl: Strašné a vrcholně arogantní utrácení

V netradičním sněmovním projevu však Bendl pokračoval dál. „Pohovka rozkládací 30 tisíc, trouba 21 tisíc, k tomu ale také mikrovlnná trouba za 7303 Kč, koupelnový nábytek 26 tisíc, pracovní stůl 34 tisíc, konferenční stolek 18 100 Kč, skříň jeden kus 24 168 Kč, koupily se dva kusy, policová skříň za 10,5 tisíce Kč, šatní komoda 20 táců. Strašné. Celková cena 1 031 000 Kč vybavení jednoho bytu, který využívá vysoce postavený úředník na ministerstvu zemědělství,“ uvedl exministr dopravy a později i zemědělství.

Srovnával přitom ceny z tohoto bytu s cenami jinými – z ubytovny ministerstva zemědělství v Praze na Písnici, kde se v roce 2009 koupila dle Bendla kuchyňská linka za 18 tisíc, zatímco v bytě na Smíchově stála oněch bezmála 325 tisíc.

„Byty se dají vybavit za velmi slušné peníze velmi slušně a nemusí se tady utrácet miliony korun na lednice za 50 tisíc apod. To mi přijde opravdu jako vrcholně arogantní a něco, co by se dít nemělo,“ dodal během svého útoku na ministra Bendl. 

Začátek předvolebního boje?

Jurečka se k celé kauze vyjádřil již dříve – 13. prosince, když informaci o bytě zveřejnila MF Dnes, spadající do impéria ministra financí Andreje Babiše (ANO). Ta tehdy přinesla informace nejen o drahém vybavení, ale právě i o současném nájemníkovi, Jurečkovu náměstkovi.

„Do ceny kuchyňské linky byly započítány všechny související práce s montáží, dopravou a se stavebními úpravami. Toto platí i pro lednici a vestavěnou skříň a další atypické kusy vybavení,“ reagovala mluvčí ministerstva zemědělství Markéta Ježková. 

Samotný Jurečka označil zjištění o bytě za start předvolební kampaně. A ohradil se proti označení, že jde o byt Jurečkova muže. „Protože byt nepatří ani mně, ani panu Adamcovi,“ bránil se Jurečka. Jeho resort prý byt zrekonstruoval, protože byl v dezolátním stavu.

„Tržní cena bytu vzrostla celkovou rekonstrukcí a vybavením o více než 1,5 milionu korun, majetek státu se tedy zhodnotil. Byt a jeho vybavení bude v budoucnu sloužit dalším náměstkům nebo ministrům, kteří nastoupí do úřadu po mně. Já ani resort jsme neporušili zákon, na celé věci nevidím upřímně nic nestandardního a považuji ji za nafouknutou bublinu, a jak jsem již řekl, začátek politické kampaně,“ dodal Jurečka na Facebooku. 

Jurečka: Částky byly adekvátní, odráží se v nájmu

Dnes pak ministr přistoupil k řečnickému pultíku ve Sněmovně a přidal detailnější vysvětlení. Třeba ohledně toho, že stavební práce na bytě, které také nebyly zadarmo, provedla firma, která se s nejnižší nabídkou přihlásila do veřejné zakázky. Dostala přitom od ministerstva výjimku.

„Z důvodu poměrně nutné rychlé potřeby při stěhování rodiny – manželky a děti tohoto příslušného zaměstnance, v tomto případě náměstka ministra, z důvodů časových jsem rozhodl o udělení výjimky na vybavení toho bytu,“ poznamenal ve Sněmovně Jurečka.

Upozornil, že ceny vybavení nebyly nadsazené, ale vybírala se v loňském roce nejvýhodnější nabídka u jednotlivých kusů nábytku a spotřebičů. Zmiňovaná lednice za 47 tisíc sice dnes stojí 31 tisíc, sušička za 19 995 korun však dnes 21 990 korun, zjistil Jurečka srovnáváním nabídek e-shopů.

„Snažili jsme se v tom daném časovém prostoru vybrat tu nejvýhodnější nabídku vzhledem k tomu typu. Na rovinu, ministr není ten, který sedí a vybírá přesný typ a to, jaká tam bude šatní skříň nebo jaká bude pohovka, to je záležitost odboru vnitřní správy, který požadavky na vybavení nábytkem konzultuje s příslušnými uživateli bytových prostor,“ bránil se Jurečka.

Připomněl také, že zatímco na ubytovně v Písnici, kde jsou většinou garsonky 1+1, je nájemné 60 korun za metr čtvereční, v tomto bytě 140 korun na metr čtvereční.

„Tady se bavíme o nakoupení lednice, která je stále v majetku státu, takže když už tedy chcete a berete si tady tento byt a vytváříte z něho příběh o nehospodárném vynakládání státních finančních prostředků, tak se podívejte vůči činnosti vašich předchůdců z ODS, jak se chovali,“ vrátil Jurečka Bendlovi úder a kritizoval ho za údajnou nehospodárnost během jeho vlády nad ministerstvem zemědělství.

Ministr usíná na ubytovně

Jurečka také uvedl, že si váží práce svých lidí a snaží se jim poskytnout dobré podmínky, když už přešli z komerční sféry do státní a museli jít dolů s platem. Sám Jurečka prý jinak bydlí v Praze na ubytovně a žije střídmě. 

„Já bydlím tady na poslanecké ubytovně. Kdo tady bydlíte, víte, jak ty byty jsou vybaveny, myslím, že jsou vybaveny velice střídmě. Nemám tady rodinu, tudíž já tyto potřeby nemám. Když přijdou mé děti sem, tak spí tady na zemi ve spacáku, není s tím žádný problém. Takže já se snažím chovat hospodárně, přiměřeně střídmě, ale pokud investujeme do majetku státu a tu investici děláme, tak říkám: Kupujme vybavení, které je kvalitní a spolehlivé a za ceny, které jsou v místě a čase ty nejlepší. A toto bylo naplněno,“ odmítl Jurečka kritiku.

VIDEO: Hovory z lánů ministra zemědělství Mariana Jurečky

Video  Hovory z lánů Mariana Jurečky  - Ministerstvo zemědělství/Facebook Mariana Jurečky
Video se připravuje ...

nezadat1 ( 12. ledna 2017 20:38 )

No jo,2 kookoti na hnoji.

jir-ka ( 12. ledna 2017 20:10 )

Kecy v kleci . Něco jiného je byt , a něco jiného je vybavení onoho bytu . Vím li , že v tom bytě budu delší dobu bydlet , tak si ho na vlastní náklady vybavím . Je jasné , že za státní peníze se to vybavuje mnohem lépe a nenažranost poslanců a ministrů je bezedná .

matno ( 12. ledna 2017 19:47 )

Protože jsme před dvěma lety rekonstruovali celý 4-pokojový byt, tak vím, že kvalitně se to všechno dá udělat a zařídit za polovinu.

hejhej ( 12. ledna 2017 19:34 )

Jurečka je stejný lhář jako Bělobrádek nebo Herman. Pořizování zbytečně drahých věcí si mají pořizovat za svoje peníze a ne za státní - peníze daňových poplatníků. Zloděje z KDUČSL, ODS, ČSSD a TOP09 snad po volbách ve vládě neuvidíme. Jejich nabubřelé chování je nemorální. Káží vodu, pijí víno - FUJ s takovými politiky.

petr1982 ( 12. ledna 2017 19:29 )

 Funguje to jako vsude jinde. Dostanou prachy na rok, kdyz je neutrati, dostali by priste min.Takze se nesetri na nicem, proc by to delali, kdyz to zaplatime...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa