Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Zataženo, déšť 16°C

Šlechtová po sporech s Marksovou: Stát nemůže dávat byty všem, kdo berou dávky

Autor: Jaroslav Šimáček - 
12. ledna 2017
16:41

Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (ANO) se kvůli zákonu o sociálním bydlení dostala do křížku s ministryní práce a sociálních věcí Michaelou Marksovou (ČSSD). Návrh dokonce označila za „socialistický“. Koaliční jednání však přineslo posun, smír a kompromisní řešení. Mimo jiné v tom, že se pro sociální bydlení nebude zřizovat nový úřad.

Nový návrh ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV) ohledně sociálního bydlení nejprve ministryni Karlu Šlechtovou (ANO) nadzdvihl ze židle.

„Ohrazujeme se proti snaze ministerstva práce takto narychlo prosadit zákon o sociálním bydlení, který vrací zemi do podmínek reálného socialismu... Já nechci v naší zemi návrat do státního OPBH, to jsme snad již přeskočili. Socialismus jsme tu už měli a všichni vědí, jak přidělování bytů fungovalo a jak to s bytovým fondem dopadlo,“ postěžovala si začátkem ledna. Reakce Michaely Marksové (ČSSD) na sebe nenechala dlouho čekat.

Dnes však obě znesvářené ministryně zasedly k jednomu stolu, aby probraly detaily návrhu z dílny MPSV. A našly pokud možno kompromisní řešení. Kromě Marksové a Šlechtové se jednání účastnili i ministr pro lidská práva Jan Chvojka (ČSSD), za třetí partaj v koalici Jan Bartošek (KDU-ČSL) a také zástupce ministerstva financí či další kritička návrhu, poslankyně a místopředsedkyně sociálního výboru ve Sněmovně Radka Maxová.

Žádný další úřad. Centrum sociálního bydlení nevznikne

Výsledek jednání? Marksová couvla, o sociální bydlení by se neměl starat nový úřad Centrum sociálního bydlení, jak původně její ministerstvo navrhovalo. Na druhou stranu prosadilo, aby se obce do nového systému sociálního bydlení mohly hlásit dobrovolně a nebyla pro ně účast povinná, jak navrhovala pro změnu Šlechtová. 

„Žádné centrum sociálního bydlení, což je nová instituce, kterou navrhlo MPSV. S tím nesouhlasíme, to jsme zcela proti,“ uvedla Šlechtová po jednání.

Všichni nyní věří, že nový zákon projde Sněmovnou ještě do voleb. „Bohužel, kdyby nás MPSV poslouchalo již před dvěma lety, nemuseli jsme na tento zákon čekat tak dlouho,“ rýpl si do Marksové i lidovec Bartošek.

Podle Šlechtové je nyní mj. třeba, aby se řádně zhodnotily finanční dopady nového zákona. „Aby tento nový systém šel do řádů desítek miliard, je opravdu nepřípustné,“ řekla ve Sněmovně novinářům. „My chceme především eliminovat kšeftování na ubytovnách, kšeftování s byty a já doufám, že to, na čem jsme se dnes dohodli, tomu napomůže,“ dodala Šlechtová.

Kdo si zaslouží sociální bydlení?

Podle Šlechtové je přitom nyní třeba najít shodu u otázky, kdo si opravdu zaslouží sociální bydlení. „V čem není úplná shoda, je v cílové skupině. My chceme, aby se tento zákon zaměřil na osoby v bytové nouzi – seniory, samoživitelky i další skupiny, které jsou ale skutečně v bytové nouzi. Posouzení, zda v ní osoba je, se musí řádně učinit. Nejde říci, že každý senior nebo každá žena s dítětem dostane byt od státu. Takto bychom zruinovali státní systém. Musíme přesně mířit tam, kde ta potřeba je,“ říká Šlechtová.

Kvituje, že již nyní došlo k zúžení původní cílové skupiny. „Po těch prvotních návrzích v roce 2016, že to budou všechny osoby v dávkovém systému. Těch je milion, to stát nezaplatí. A my nemůžeme zajišťovat bydlení všem, kteří berou dávky,“ podotkla ministryně.

„V tuto chvíli se pohybujeme u cílové skupiny, kdy MPSV navrhuje zhruba 118 tisíc lidí, my navrhujeme zhruba 50 tisíc lidí, protože to jsou ty osoby v bytové nouzi, které nemají tzv. kompetence k bydlení, nemají byt, nemají takový příjem, aby si mohly zaplatit nájemné,“ přiblížila Šlechtová aktuální rozpor.

Obce musí pomoci lidem v nouzi, vyzývá Šlechtová

V dobrovolnosti nového systému však Šlechtová vidí úskalí. „Bude muset být opravdu velká osvěta vůči obcím, aby viděly vůbec výhody v tomto systému a aby nedocházelo ke zneužívání těch, kteří se do toho nezapojí. Protože tam je samozřejmě otazník,“ míní Šlechtová.

„Někdo se do těch problémů dostane sám a obec musí pomoci. Obec to má v přenesené působnosti ze strany státu už z roku 1989 a za to stát nemůže přebírat odpovědnost. Pokud ta osoba má trvalé bydliště v obci, tak kdo jiný, než obec, by se měl o tu osobu postarat. Tady nejde o to, že obce chtějí či nechtějí. Je nutné počítat s tím, že tady několik desítek tisíc lidí je, kteří jsou v bytové nouzi. A my společně – stát i obce – se o ně musíme postarat. A to je smysl zákona o sociálním bydlení,“ apeluje Šlechtová.

I ona je proto nyní pro, aby vůbec nějaký návrh zákona, kde se všichni shodnou alespoň na základních principech, prošel.

„Pokud bychom se již před rokem domluvili na věcech, ze kterých MPSV ustoupilo, resp. pochopilo, že mnoho jejich návrhů, které jsme dostali, nejsou úplně v pořádku, tak jsme mohli být úplně někde jinde a ten zákon už mohl být dávno ve Sněmovně. A mohla zde být i podpora poslanců, protože zákon je potřeba. ČR potřebuje zákon o sociálním bydlení, ale proč dělat zákony, které nebudou úplně funkční,“ neodpustila si Šlechtová drobné rýpnutí. 

lepabrena ( 13. ledna 2017 09:03 )

 Pokládáte také za sociální dávky poloviční invalidní důchod nebo nízký starobní? V Praze jsou jako bezdomovci i tyto kategorie občanů- ze svého polovičního invalidního důchodu nebo nízkého starobního prostě na zaplacení nájmu na byt nedosáhnou. Pomáhala jsem tak invalidnímu důchodci, který spal pod stanem v lesoparku za naším domem, aby si požádal o vdovecký důchod manželky, aby si mohl zaplatit alespoň ubytovnu, když na úřadě mu nijak neporadili. Dále je mezi bezdomovci mnoho fyzicky i psychicky nemocných lidí, kteří nedostávají žádné dávky, protože už zcela rezignovali a úřady místo pomoci jim házejí klacky pod nohy. Mnoho z těchto lidí má otevřenou tuberkulózu a téměř všichni všechny typy žloutenek. Žloutenka typu C je pro vaši informaci nebezpečnější a zabíjí lidi spolehlivěji a rychleji než AIDS a není proti ní očkování. Bezdomovci tak ohrožují i dosud bydlící občany. Nemyslím si, že by se měly v první řadě stavět sociální byty, jako jsou ve všech ostatních demokratických zemích, ale hlavně v první fázi ubytovny pro bezdomovce.Ubytovny pro bezdomovce měla i první republika, kterou se všichni politici tak ohánějí. Kolik lidí ještě musí zemřít na ulici a jaká epidemie musí nastat, aby to všichni pochopili, že tudy cesta nevede? Poslouchala jsem projev amerického prezidenta Obamy, který se chlubil tím, jak za jeho prezidentovaní USA posílila- že přinesl zdravotní pojištění 20 miliónům Američanů, že pomohl zvýšit zaměstnanost obyvatelstva a vyzýval k solidaritě bohatých s chudými. A co vy?

zednik ( 12. ledna 2017 23:06 )

A je to tady po 30 letech zas - byty, byty, byty. MILION lidí je na dávkách !!!! Cca 6 milionů lidí by mělo být v ekonomicky aktivní, tedy v produktivním věku. Ale každý šestý je na dávkách. To mě po.se.r. Nezbývá asi než konstatovat zaplaťbůh za šílené paneláky, bytová družtva. podnikové byty, akce zet.. Rozdíl je nepatrný : Tenkrát prostě každý musel makat a dokázal se postarat. Dnes milion lidí čeká s nataženou pazourou.

lepabrena ( 12. ledna 2017 21:44 )

Především by si Šlechtová měla vzít bezdomovce k sobě domů,když nechce přidělovat byty občanům v hmotné nouzi, alespoň by si měla vzít domů ty, co bydlí ve vchodu našeho paneláku, další, co spí lesoparku za naším domem ve stanech i za největších mrazů a dále ty, co spí v jeskyňkách a pod mostem. Ale rozkrádat evropské peníze a natahovat pazoury pro evropské dotace, to by vám šlo, že? Je mě z vás na blití a to permanentně. Nechat lidi umírat na ulici a natahovat pazoury ze všech stran na evropské dotace, když republiku jste už zcela rozkradli. Je vidět, že stalinisté z 50. let minulého století ve vás mají své hrdé následovníky.

sores ( 12. ledna 2017 18:23 )

Byty státní se nestaví pro mladé, protože si musí politici a soudci dávat astronomické platy a od února budou mít ještě větší!!! Z 20ti států je Česko na posledním místě v platech, výše ceny za benzin, důchodech a životní úrovni!!! Mladí zmizte z Česka, jděte do světa makat a vyděláte si 10x více a poznáte svět a naučíte se jinou řeč. Poznáte ten rozdíl ve vyspělém státě a u nás. Využijte svého mládí!

kukuku ( 12. ledna 2017 17:59 )

Dvě slepice se do sebe pustily - rozum jedna za 18, druhá za 20 bez 2. Ani slovo o tom, že by někdo zkalkuloval, kolik by stála taková sranda s přídělovým systémem na minimálně zemljanku každému, kdo si o ni řekne. Ještě že zůstaly ty předrevoluční králíkárny. Jinak by obě kapitalistky mlátily prázdnou slámu, ale pod mosty by bylo narváno.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa