Středa 17. dubna 2024
Svátek slaví Rudolf, zítra Valérie
Oblačno, déšť 10°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Babišův poslanec chce kontrolovat, koho Češi ubytují u sebe doma

Autor: zst - 
12. ledna 2017
14:40

Informace prezidenta Miloše Zemana, že se po Česku pohybuje nebezpečný Afričan, vyprovokovala poslance Bohuslava Chalupu (ANO) ke kontroverznímu návrhu. Podle zákonodárce z hnutí Andreje Babiše by měl stát kontrolovat, koho Češi ubytovávají ve svých nemovitostech. Cizinci by měli být dokumentováni podobně jako v hotelech, řekl ve středečním pořadu ČT Události, komentáře.

„Na našem území se potlouká jistý člověk z Maghrebu, nesmím uvést jeho jméno, který je důvodně podezřelý ze spolupráce s teroristickými islámskými organizacemi,“ řekl prezident Miloš Zeman ve středu v rozhovoru pro Český rozhlas a jeho slova vzbudila velký rozruch. Někteří politici ho obvinili z vynášení tajných informací a maření práce tajných služeb. Mluvilo se i o diskreditaci v zahraničí.

Premiér Bohuslav Sobotka a ministr vnitra Milan Chovanec (oba ČSSD) následně ve čtvrtek na tiskové konferenci ubezpečili veřejnost, že zvýšené nebezpečí nehrozí.

Poslanec hnutí Andreje Babiše ale tvrdí, že Zeman žádnou citlivou informaci nevyzradil a označil situaci za marginální. Podle Bohuslava Chalupy by se pozornost měla zaměřit jinam, například na to, koho Češi ubytovávají ve svých nemovitostech.

„Není to prezident, kdo zavinil situaci, že je u nás možná nějaký terorista. Prezident se ničeho nedopustil a zase tady řešíme marginálii,“ prohlásil Bohuslav Chalupa. „Dodneška ale nemáme vyřešeno například to, že u majitele soukromé nemovitosti nejsme schopni zkontrolovat, koho ve svých bytech ubytovává. Možná jsou mezi nimi nebezpeční lidé! Tím bychom se měli zabývat,“ navrhl.

„Když půjdete do hotelu jako cizinec, jste povinen vyplnit pro cizineckou policii nějaký papír,“ dodal Chalupa.

suov ( 23. února 2017 16:48 )

Poslanče a jinak doma doufám všichni zdraví!!!!!

panbuch ( 13. ledna 2017 15:10 )

Vážení diskutující, dobrý den. Dovolím si jen pro úplnost připomenout kontext mého vyjádření v TV - pokud někdo tvrdí, že díky jedné nic neříkající větě prezidenta je ohrožena naše mezinárodní věrohodnost a bezpečnost v ČR, pak jako mnohem významnější problém vnímám NAPŘÍKLAD fakt, že každý cizinec, který se ubytuje v penzionu, hotelu apod. pak je povinně zaregistrován a nahlášen na cizineckou policii – v souladu se zákonem. Naproti tomu taková povinnost není uložena majiteli soukromého domu (např.) který ubytovává "někoho" (v některých případech třeba 6 ukrajinců v jedné místnosti) - pak může nastat situace, kdy se přes hranice do ČR dostane, jako turista nebezpečná osoba, třeba z Německa, kde potenciálně nebezpečných osob běhá mnoho desítek tisíc, aniž bychom o nich věděli cokoli bližšího. Osoba přicestuje jako turista, ubytuje se tímto "neevidovaným způsobem" - a ubyvatovatel si samozřejmě nechá zaplatit dopředu, je dost pravděpodobné, že ho nějaký pas nezajímá a peníze, pro řekněme někoho kdo je namočen do zločinu, asi také nebudou žádný problém a dolaru zatemněli mozek už leckomu - takže takový člověk sem přijede, ubytuje se a připravuje se na teroristický útok, zločin – a po dvou dnech opět, jako turista odcestuje zase zpět do německé mlhy. Nic se o něm nedovíme, o jeho pohybu a o dalších souvislostech spojených s přirozenou a logickou prací českých úřadů (složek) při zajišťování naší bezpečnosti….. Neřekl jsem, že navrhuji, konstatoval jsem že to nejsme schopni kontrolovat tak, jako to kontrolujem u oněch penzionů a hotelů (které proti tomu nic nenamítají). Ale když už jsme u toho, kontrolovat by se mělo, zda se v ubytovacích službách nepodniká „na černo", protože ten kdo podniká legálně, pak má povinnosti, o nichž jsem se zmínil v úvodu. A dle mého nejde o žádné násilí na občanech, šmírování apod., jde o respekt k zákonům (které nezavedlo ANO) a jde o to přemýšlet o našich bezpečnostních slabinách, diskutovat o nich a pokud je něco opravdu průšvih, rychle t

Hunt ( 12. ledna 2017 20:25 )

rozkrok:Buď rád,že nevisíš na kandelábru!

Hunt ( 12. ledna 2017 20:22 )

zdenekk:

zednik ( 12. ledna 2017 16:51 )

Pán chtěl být vtipný, nepovedlo se. Je trapný, podle fotky by už měl ve svém věku uvažovat jinak.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa