Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Sobotka se dopálil. Kvůli Zemanovu vyzrazení informace o spojce ISIS

Autor: val - 
12. ledna 2017
11:30

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) zkritizoval politiky, kteří vyzrazují citlivé informace tajných služeb, jimiž disponují. Ačkoli v textu, který zveřejnil na sociálních sítích, nikoho nejmenuje, cílil velmi pravděpodobně na prezidenta Miloše Zemana. Zeman ve středu prozradil, že se v Česku pohybuje muž ze severní Afriky napojený na teroristy. Sobotka naznačil, že to může poškodit důvěryhodnost Česka v očí zahraničních tajných služeb.

„Naší nejsilnější zbraní v boji s terorismem jsou ve skutečnosti informace. Kontrolní rámy, drony a policisté se samopaly mají jistě svůj význam, ale klíčové jsou informace, které naše bezpečnostní složky dokážou včas získat tak, abychom mohli například zabránit teroristickým útokům,“ napsal Sobotka.

Rychlost a spolehlivost informací podle něj často rozhoduje o životě a bezpečnosti lidí. „Řadu informací dostáváme od našich zahraničních spojenců. Budou nám je poskytovat, pokud pro ně budeme důvěryhodní, pokud s těmito informacemi budeme správně nakládat,“ uvedl.

„Politici, kteří mají k nejrůznějším bezpečnostním informacím přístup, se musí v zájmu českých občanů chovat odpovědně. Nemají je zveřejňovat, musí respektovat zákony a mají především zajistit, aby dobře fungovaly bezpečnostní struktury státu, na nichž leží odpovědnost za boj s terorismem,“ uzavřel s tím, že by se představitelé měli držet starého pořekadla mluviti stříbro, mlčeti zlato, „jinak nám například hrozí, že nám už nikdo z našich partnerů žádné opravdu důležité informace neposkytne. A doplatí na to bezpečnost Česka a našich lidí“.

Ačkoli v textu nikoho nejmenoval, platí jeho slova podle všeho na prezidenta Zemana. Ten ve středu prohlásil v rozhovoru pro Český rozhlas, že mají zpravodajské služby informaci o muži z Maghrebu, který je podezřelý z napojení na teroristy. Ministr vnitra Milan Chovanec následně jeho vyjádření mírnil tím, že v Česku neexistuje vyšší riziko teroristického útoku. Na dotaz, zda Zeman svým výrokem neohrožuje bezpečnost lidí v zemi, prezident odpověděl, že nikoli.

Premiér na čtvrteční odpoledne ještě svolal zvláštní tiskovou konferenci, na které společně s ministrem vnitra opět ujistili, že žádné vyšší riziko terorsmu neevidují. „V tuto chvíli nemáme žádnou informaci o aktuální hrozbě, která by České republice nebo občanům tady u nás hrozila,“ uvedl Sobotka. „Neexistuje žádná nová informace, kterou bychom obdrželi v několika minulých týdnech o tom, že by se zhoršila bezpečnostní situace,“ dodal Chovanec. Na otázky novinářů nedošlo. 

Podívejte se, co řekl Miloš Zeman o terorismu v Česku v nedělním rozhovoru pro Blesk:

sportak ( 12. ledna 2017 17:26 )

Socanský Bohouš má fofry, jak se mění větry tak je denně na jiné straně. Asi mu na hradě nechutnalo .

sportak ( 12. ledna 2017 17:07 )

Jeho výroky už lidi sbírají, Čtveráček má z čeho zase čerpat.

sportak ( 12. ledna 2017 17:01 )

Dobrovolný z Kobylnice, to je zeleny.ropak .

mere ( 12. ledna 2017 16:57 )

JUDr. Rychetského beru. Byl by dobrý president. Ale odpověděl že chce zůstat předsedou Ústavního soudu, to je taky post s nutností kvality. Možná víc jak post hradní.

mere ( 12. ledna 2017 16:51 )

Všude jsou děsný diskuze Luboš Dobrovolný, Kobylnice Ten čas se hrozně vleče,kdy už konečně skončí ten hradní mudrc?Už neví co mluví.Naopak více takových Sobotků.Je to nejschopnější premiér po tzv.sametu v r.89.Velice kultivovaný projev a doré myšlenky,pracuje pro lidi,je dobře,že trochu krotí Babiše.Je velká škoda,že pravděpodobně po volbách nebude premiér,ale doufám,že se na vládě bude nějakým postem podílet,i když si myslím,že to určitě nebude ministr financí.Velká škoda je,že ČSSD nechce spolupracovat s KSČM.Po volbách ani není jisté jestli bude Babiš sestavovat vládu,i když dostane nejvíc hlasů,počítám tak maximálně 22%,bude muset hledat vhodného koaličního partnera a může se opakovat situace po krajských volbách,že s ním nikdo nebude chtít jít do koalice,snad možná jedině lidovci,ti jdou s každým,jestli ovšem dostanou 5% hlasů.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa