Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Policie v Hondurasu dopadla muže, který prý vydíral RegioJet: Hrozí mu osm let ve vězení

Policie v Hondurasu dopadla muže, který vydíral společnost RegioJet: Hrozí mu osm let ve vězení. (ilustrační foto)
Policie v Hondurasu dopadla muže, který vydíral společnost RegioJet: Hrozí mu osm let ve vězení. (ilustrační foto)  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, dce - 
12. ledna 2017
10:52

Policisté vypátrali v Hondurasu muže, který údajně zorganizoval loňské opakované šíření poplašné zprávy o bombě uložené v dopravních prostředcích firmy RegioJet. Ve středu byl dopraven do Česka a policie ho předala do vězení za jeho dřívější skutky. V souvislosti s RegioJetem hrozí muži i jeho komplicovi až osmileté odnětí svobody, a to i za pokus o vydírání.

Organizátorem trestné činnosti byl podle kriminalistů osmadvacetiletý, několikrát soudně trestaný muž. Policie ho loni v březnu začala stíhat jako uprchlého.

„Ve spolupráci s Interpolem a odborem pátraní Úřadu služby kriminální policie a vyšetřování Policejního prezidia ČR zahájili detektivové Národní centrály proti organizovanému zločinu SKPV rozsáhlou mezinárodní pátrací akci. Ta skončila v posledních říjnových dnech roku 2016 vypátráním a dopadením osoby v Hondurasu. Včera (11. ledna 2017) byl hledaný muž dopraven do České republiky,“ uvedl mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu Jaroslav Ibehej.

Společně s ním stíhají policisté třiadvacetiletého muže, který podle nich trestnou činnost přímo prováděl. Od konce loňského ledna hrozil tím, že ve vlacích RegioJetu je nástražný výbušný systém.

„Zároveň měl prostřednictvím sociálních sítí a e-mailu kontaktovat přímo majitele společnosti a požadovat po něm vyplacení částky v řádu několika desítek tisíc Euro. Své výhrůžky měl podle našich závěrů stupňovat tím, že pokud jeho podmínka nebude splněna, dojde k dalším oznámením o uložení nástražného výbušného systému. Tímto způsobem mohlo dojít i k faktické likvidaci podnikání poškozeného,“ popsal Ibehej.

„V případě prokázání viny hrozí oběma stíhaným mužům trest odnětí svobody až na 8 let,“ dodal mluvčí.

"Jednoznačně oceňujeme a děkujeme za profesionální práci policie v celém případu. Určitě doporučuji všem, kdo by se nedejbože ocitli v obdobné situaci, aby se s důvěrou obrátili na policii a poskytli ji maximální součinnost. Její postup byl maximálně efektivní a rychle vedl k ukončení trestné činnosti. Ukázalo se také, že pachatelé nejsou mimo dosah spravedlnosti ani ve vzdálených zemích, kde by se mylně mohli domnívat, že na ně práce policie a zákony nemohou dosáhnout," dodává Radim Jančura, majitel RegioJet a Student Agency.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání