Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Recenze: Komiksový letec se stal husitou na jihočeské tvrzi

Recenze: Komiksový letec se stal husitou na jihočeské tvrzi.
Recenze: Komiksový letec se stal husitou na jihočeské tvrzi.  (Autor: nakladatelství XYZ)
Autor: Richard Veselý - 
22. ledna 2017
11:52

Je zvyklý pilotovat letadla… Jenže náhle je Martin Hrubý postavený před úplně jinou výzvu. Ocitne se v roce 1434 na tvrzi v jihočeské Lásenici, kterou pomáhá přeživším pravověrným husitům ubránit proti katolíkům… To je zjednodušeně zápletka dobrodružné sci-fi knížky Tvrz Václava Šorela. Může ještě současné děti zaujmout?

Po prvním otevření Šorelovy knihy čekají některé čtenáře hned dvě zklamání. Alespoň ty starší, kteří pamatují původní Tvrz, která na pokračování vycházela v osmdesátých letech…

Zklamání první: Nejde o legendární komiks, jenž vycházel v časopise ABC a který na motivy Šorelova příběhu nakreslil František Kobík. Z komiksu je v knize použito jen několik kreseb, včetně obálky, která možná mnohého z pamětníků zláká, aby knihu chtěl koupit svým dětem.

Zklamání druhé: Pokud by se původního příběhu znalý čtenář těšil na »retro příběh«, jehož nehusitská část se odehrává v socialistickém Československu osmdesátých let, bude překvapen. Pro nové vydání byla totiž kniha převedena do současnosti. A aby bylo opravdu jasné, že je moderní, jsou na začátku příběhu zhusta používaná slova jako »cédéčko«, »oldtimer« nebo »empétrojka«, někdy dokonce napsaná kurzívou… Asi jako když vaši rodiče nebo prarodiče s náznakem hrdosti vyslovují »nová« slova, jež se pracně naučili při lekcích základů práce s počítačem pro seniory.

Jde o nedostatky? Většina z výše uvedeného bude zmiňovaným pamětníkům připadat jako slabá místa knihy… Ale jen do chvíle, než si připustí, že už jsou staří. Dnešní čtyřicátníci, kteří před třiceti (a více) lety hltali v Ábíčku Šorelovy komiksové příběhy, totiž opravdu nejsou cílovkou vydavatelů, kteří se nyní do odvážného projektu znovuvydání klasických sci-fi příběhů pustili. Tvrz (i další nyní vycházející Šorelovy knihy) jsou totiž určené dnešním klukům. A ti, pokud tedy opravdu budou ochotni přečíst 204 stran, budou pravděpodobně Tvrzí unešeni stejně jako kdysi generace jejich tátů.


Václav Šorel

Tvrz

nakladatelství XYZ, 2016

204 stran

Hodnocení: 70 %

 

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi