Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Zeman: V Česku se „potlouká“ člověk z Afriky podezřelý ze spolupráce s ISIS

Autor: kal, Václav Lang, Jakub Veinlich - 
11. ledna 2017
11:35

V Česku se podle prezidenta Miloše Zemana pohybuje člověk z oblasti severní Afriky, který je podezřelý ze spolupráce s teroristickými islámskými organizacemi. Prezident to řekl v rozhovoru pro Český rozhlas Plus.

Zeman v rozhovoru opakovaně kritizoval nově vzniklé Centrum proti terorismu a hybridním hrozbám. A právě při té příležitosti uvedl jednu ze zpráv tajných služeb, které má k dispozici.

„Podívejte se, já jsem zrovna teď přečetl čtyři šifry. Podle jedné se na našem území potlouká jistý člověk z Maghrebu, nesmím uvést jeho jméno, který je důvodně podezřelý ze spolupráce s teroristickými islámskými organizacemi. Vy si opravdu myslíte, že tuhle informaci bude mít paní Romancovová? Samozřejmě, že ne,“ zmínil s odkazem na šéfku Evu Romancovovou. Právě ta tým na ministerstvu vnitra vede.

Redaktor se prezidenta zeptal, zda mu přijde na místě takovou informaci zveřejňovat v Českém rozhlasu. A Zeman na to: „Právě proto jsem, právě proto jsem neřekl jeho jméno. To už by bylo porušení a jestliže jenom řeknu, že je z Maghrebu, tak vy jistě víte, že Magreb zahrnuje Maroko, Tunisko, Alžírsko, a dokonce Libyi, tak tato informace je natolik neurčitá, že nikoho, kromě tohoto člověka neohrožuje, ale já bych si dokonce přál, aby byl ohrožen.“

Pak Zeman uvedl, že to podle něj není strategická informace. „Ale dal jsem vám to jako konkrétní příklad, zdroje informací, dokonce jsem neuvedl ani, jaká tajná služba to je. My jich máme, jak jistě víte, víc, nedával jsem žádné konkrétní parametry včetně jména, ale na druhé straně jsem na to upozornil právě pro to, že mě tato informace za A znepokojila a za B, protože se domnívám, že tím odpovídám na vaši otázku, to jest, že paní Romancovová a její spolupracovníci, protože těžko může operovat se zprávami tajných služeb, tuto informaci mít nebude,“ doplnil.

Chovanec: ČR žádné nebezpečí nehrozí

Podle ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) je lepší některé informace nezveřejňovat. Narážel tak na veřejný výrok prezidenta Miloše Zemana. Informaci o muži napojeném na islamistickou teroristickou organizaci ale nepřímo potvrdil. Situace prý ale není nijak vážná. Bezpečnostní rada státu zasedat nebude ani se nebude zvyšovat stupeň rizika teroristického útoku v ČR.

„Mohu říci, že za tu dobu, co jsem ministr, což jsou už skoro víc než tři roky, tak takovýchto lidí bylo sledováno na území ČR více. Je lépe, když se to děje utajeně, když se to děje neveřejně. Tito lidé tranzitovali přes ČR, možná si vzpomenete na případ, který tehdy komentoval francouzský ministr vnitra po útocích ve Francii, kdy někteří z lidí napojení na útočící teroristy tranzitovali přes Českou republiku. Tyto informace už tady byly v minulosti,“ komentoval situaci Chovanec.

Veřejnost pak uklidňoval na Twitteru i premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Expert: Zeman měl mlčet. Výrok může ohrozit ČR

Bezpečnostní inforormanční služba (BIS) se k případu vyjáří během odpoledne. redakce Blesk.cz oslovila bezpečnostního experta Karla Randáka. Ten původně nevěřil, že prezident taková slova veřejně řekl. Mohou prý totiž přestavovat bezpečnostní riziko pro celou Českou republiku.

„To, že o tom prezident mluví veřejně, svědčí o prezidentově naprosté nekompetentnosti. Jediné, čeho tím může dosáhnout, je, že to eventuální vyhledávání takového člověka akorát naruší. Stíží tím práci veškerých bezpečnostních složek. Prostě se dopustil neuvěřitelného faux pas, je vidět, že si vůbec neuvědomuje, co plácá. A představuje v podstatě bezpečnostní riziko pro Českou republiku,“ řekl Randák. 

Riziko může podle Randáka být například v tom, že je tento konkrétní člověk varován, že ho bezpečnostní služby monitorují a může narychlo opustit zemi. Do Česka pak může místo něj přicestovat někdo jiný. 

Podobného názoru je také napříkald bývalý ministr spravedlnosti a dnes europoslanec za TOP 09 Jiří Pospíšil.  Zeman se podle něj plete do práce bezpečnostních složek. 

 O víkendu prezident Zeman poskytl rozhovor i pro Blesk.cz. Připomeňte si zatím poslední díl pořadu S prezidentem v Lánech:

Video  O teroru, Chartě 77 i odchodu Forejta: Miloš Zeman v pořadu S prezidentem v Lánech  - Blesk
Video se připravuje ...

zdenekk- ( 20. května 2017 09:59 )

Čím to je,že jsem jen takové primitivní,prasečí,pedofilní, autistické hovado.....?Jo už vím,jsem zdenekk,ignotus,rego,informatik,socan68,partizanka_michell,atd...Všichni mame jednu postiženou matku čubbku,to je tím

zdenekk-kouri-curaky ( 28. ledna 2017 10:29 )

 pište mi na email:zdendatorad@seznam.cz Moje heslo:Kouřim rad a rychle!! Vaš zdenekk

panda82 ( 16. ledna 2017 19:29 )

A afričan co tady skupuje nemovitosti za 50milionů, a nakupuje zbraně, co na to Sobotko, to tě nevzrušuje, nebo ho má chovanec v hledáčku? tak bacha ať vám něco neupláchne

Milann ( 11. ledna 2017 20:11 )

A ty jsi tuplovaný debil.

sensadrak ( 11. ledna 2017 17:27 )

 Jde o to, že údajný terorista po tom, co to Zeman vyslepičil v rádiu, bude už dávno v čudu, takže sympatizantii Bimba se podle toho můžou zařídit.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa