Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Trest pro Nečasovou a Rittiga. Za vyzrazení zprávy BIS dostali podmínku

Autor: ČTK - 
10. ledna 2017
13:23

Za vyzrazení utajované zprávy Bezpečnostní informační služby (BIS) uložil soud někdejší šéfce premiérova kabinetu Janě Nečasové (dříve Nagyové) podmíněný trest v délce 1,5 roku, lobbistovi Ivu Rittigovi a jeho právníkovi Davidu Michalovi pak devítiměsíční podmínku. Bývalého poradce ministra zemědělství Tomáše Jindru soud obvinění zprostil.

Dnešní verdikt, podle nějž má Nečasová navíc na tři roky zakázáno pracovat ve funkcích s přístupem k utajovaným informacím, není pravomocný.

Rittig se podle verdiktu dověděl v roce 2012 od Nečasové a ministra zemědělství, že premiér Petr Nečas (ODS) dostal utajený materiál od šéfa BIS.

Dovodil, že se týká právě jeho, a proto poslal svého advokáta na schůzku s Nečasovou, která prý právníkovi obsah zprávy sdělila. Rittig pak údajně mohl učinit kroky k zakrytí svého vlivu na státní orgány.

„Máme za prokázané, že se paní Nečasová k obsahu zprávy dostala, i když není jasné jak, a že byl obsahem jednání, které vedla s panem Michalem,“ konstatoval předseda senátu pražského městského soudu Petr Novák.

Bývalého poradce ministra zemědělství Tomáše Jindru soud obvinění zprostil. „Nebyl to pan Jindra, kdo vzbudil v panu Michalovi úmysl spáchat trestný čin. Podle toho, co máme zaznamenáno, to byl výhradně pan Rittig,“ doplnil, proč Jindru jako jediného osvobodil.

Rittig označil žalobu za absurdní

Čtveřice obžalovaných vinu odmítá, Rittig a Michal se na místě odvolali. Lobbista obžalobu označil za absurdní, žádné utajované informace prý nikdy neměl k dispozici.

„Nečekal jsem to, ale rozumím tomu. Pan doktor jde za rok do důchodu, tak pochopil, že by se to táhlo asi dlouho, tak radši, aby to měl za sebou,“ uvedl Rittig na adresu soudce. Dalších kauz se vůbec nebojí, řekl. Obviněn je z vytunelování firmy Oleo Chemical nebo v případu jízdenek pro pražský dopravní podnik. Soud v úterý k Rittigovi přistupoval jako k bezúhonnému, protože jediný jeho trest za rozkrádání svěřené prodejny potravin pochází z 80. let.

Nečasová zdůrazňovala, že takovým postupem by ohrozila jak své zaměstnání, tak i premiéra, s nímž v té době měla už dlouholetý vztah. Od Nečase prý dostala úkol, aby zkontaktovala lidi z okolí ministra zemědělství a tlumočila jim premiérovu nelibost kvůli dění v resortu, a proto jednala s Michalem.

„Nám se zdá, že to vystoupení se asi poněkud nebude úplně přesně shodovat se skutečností,“ komentoval soudce úterní závěrečnou řeč Nečasové. Státní zástupce požadoval pro Nečasovou tříletou podmínku a pětiletý zákaz činnosti, pro trojici obžalovaných mužů chtěl podmínku v poloviční délce a peněžité tresty.

Další kauza kolem Nečasové se vrátila zpět

Jana Nečasová se přitom před soudem ocitla i kvůli zneužití Vojenského zpravodajství (VZ) ke sledování tehdejší manželky premiéra Nečase Radky. Spolu s ní byli obžalováni i exšéfové rozvědky Ondrej Páleník a Milan Kovanda a bývalý zpravodajec VZ Jan Pohůnek.

V červnu 2014 nejprve soud udělil Nečasové roční podmínku s odkladem na čtyři roky, po podaném odporu ji i ostatní obžalované ale zprostil viny. V březnu 2016 rozsudek zrušil pražský městský soud, Obvodní soud pro Prahu 1 pak v červnu Nečasovou a tři bývalé zpravodajce opět osvobodil. Zprošťující verdikt ale koncem prosince zrušil pražský městský soud a záležitost se tak opět vrací k Obvodnímu soudu pro Prahu 1.

noacojezase ( 10. ledna 2017 20:27 )

Nezáviď.

montevideo ( 10. ledna 2017 19:58 )

Že se ta domina s tím svým mopslíkem nestydí vyjít mezi lidi. A ještě se pořád ochmatávají a cumlají si ručičky ... humus .

noacojezase ( 10. ledna 2017 18:25 )

Neblázni, kdy Nečas udělal smlouvu na dostavbu a byla někdy podepsána?

honza1965 ( 10. ledna 2017 15:58 )

Chápu že ty dva po tý účelový politický mediální kampani proti nim vedený nemá většina lidí ráda, ale docela by mě zajímalo, jestli kdokoli z vás, co byste jim nejradši napařili doživotí nebo rovnou provaz, by dokázal věcně a bez emocí napsat, za co by, v souladu s trestním řádem ČR měli jít sedět. Speciálně u Nečasový by mě to hodně zajímalo. A za další - zkuste si položit otázku, jestli by zůstal ve vašich očích čistý kterýkoli politik, včetně vašeho oblíbeného, pokud by proti němu byla vedena tak intenzivní negativní kampaň včetně soukromých detailů, jako tomu bylo v tomhle případě.

stacho ( 10. ledna 2017 14:52 )

Další plivanec na slušné lidi...Jednou se už mu sí něco stát není možnééééééé....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa