Nechceme, aby trhy provozovala nová firma World Production s.r.o.,“ píší v petici občané. Podle nich nemá s podobnými akcemi žádné zkušenosti. Spolek Archetyp, který trhy doposud provozoval a jemuž na konci roku vypršela smlouva, byl podle lidí jedním z nejlepších vůbec a přinášel i radnici peníze do rozpočtu.

Městská část navzdory kritice tvrdí, že nový provozovatel byl vybírán dle jasných kritérií, která byla stanovena ve výběrovém řízení. „Nový provozovatel trhů nabídl benefit 35 tisíc korun měsíčně v podobě čerstvého ovoce a zeleniny do škol, pro domy s pečovatelskou službou a handicapované děti v Integračním centru Zahrada,“ řekla Blesk.cz mluvčí radnice Michaela Luňáčková.

„Obyvatelé Prahy 3 starší 65 let budou moci využít 10% slevu na celý sortiment farmářských trhů a asistovaný nákup pro seniory a handicapované občany. Novinkou budou i tzv. ‚charitativní stánky‘, kdy si stánek bude moci zdarma zapůjčit dobročinná organizace,“ dodala Luňáčková.

Nový provozovatel: Firmu jsem založil kvůli trhům

Občané podepsaní pod petici kritizují ale hlavně fakt, že firma World Production nemá s pořádáním trhů zkušenosti, jelikož vznikla až po vyhlášení výběrového řízení. To ale její majitel Radek Franc nepopírá a ani v tom nevidí problém.

„Můj záměr podnikat v oblasti prodeje regionálních potravin je dlouhodobý, farmářské tržiště Prahy 3 není mým jediným projektem. Když v létě 2016 městská část vyhlásila svůj záměr vypsat výběrové řízení na trhy na Jiřáku, uspíšilo to moje rozhodnutí, spojil jsem se s panem Cincibusem, kterého dlouhodobě znám, a koupil jsem k tomuto účelu společnost. Že je World Production účelově nakoupená firma k tomuto účelu, jsem ostatně jasně deklaroval ihned na začátku a reference jsme dokládali prostřednictvím strategického partnera, kterým byl CH Catering,“ sdělil Blesk.cz Franc.

Takto to doposud na trzích vypadalo. Stávající organizátoři byli jejich zakladateli.
Autor: Farmářské trhy

I přesto zatím není jasné, zda bude trhy provozovat. „Svolávám zastupitelstvo k projednání petice občanů proti novému provozovateli. Prozatím vyčkám s podpisem smlouvy,“ uvedla starostka Prahy 3 Vladislava Hujová (TOP 09).

Končící provozovatel varuje před novým

Podle Jiřího Sedláčka, předsedy Archetypu, který trhy dosud provozoval, má trh fungovat jako trh a ne jako donášková služba. „My bychom rádi, aby Jiřák fungoval i dál především jako nejkvalitnější farmářský trh v Praze, a nikoliv primárně jako restaurace nebo rozvoz potravin či hotových jídel. Toto již bohatě zajišťují restaurace a firmy okolo Jiřáku,“ komentoval pro Blesk.cz.

Po 7 letech mají trhy změnit majitele.
Autor: Farmářské trhy

Vybraná společnost toho podle něj sice přislíbila opravdu hodně – 10% slevu pro seniory nebo rozvoz jídla. Sedláček ale upozorňuje, že v obou případech uvedla společnost jen slovo „možná“. „O rozvozu potravin nový provozovatel prý uvažuje. V jeho nové smlouvě o provozu FT Jiřák jsme totiž nenašli o žádné z těchto nových služeb ani slovo,“ dodal Sedláček.

Zároveň spolek Archetyp uvádí, že řadu takzvaných novinek stávající trhy už dávno splňovaly. Jako například charitativní stánky nebo workshopy pro děti.

Lidé by ale o trhy na Jiřáku kvůli sporům přijít neměli. Do konce ledna, kdy se s jejich provozováním začíná, bude mít už radnice o pořadateli rozhodnuto. Termín jednání zastupitelstva je stanoven na 24. ledna.

Podívejte se, jak to na trzích dosud vypadalo:

Fotogalerie
18 fotografií