Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Poslanci se vrací do práce. Rozhodnou o „lex Babiš“ i nižší dani na noviny

Autor: ČTK, sou - 
10. ledna 2017
07:15

Sněmovna bude v úterý opět rozhodovat o takzvaném lex Babiš, který vetoval prezident Miloš Zeman. Po prezidentově vetu by měli poslanci hlasovat taky o předloze KSČM, jež snižuje daň z přidané hodnoty na noviny a časopisy z 15 na 10 procent. První schůze roku 2017 začíná odpoledne.

Na programu jsou rovněž normy, které dolní komoře vrátil Senát. Jde třeba o pravidla proti nadměrnému zadlužování veřejných rozpočtů, o změny ve vzdělávání lékařů a o omezení zpětného vývozu léků. Potom by poslanci mohli dokončit diskuzi o údajně nevýhodné privatizaci černouhelné těžební společnosti OKD, jež je nyní v insolvenci.

V případě novely o střetu zájmů, která obsahuje omezení pro podnikání členů vlády i dalších funkcionářů, se očekává, že Sněmovna Zemanovo veto přehlasuje. Zeman pokládá části předlohy nazývané lex Babiš za protiústavní. Zjevně míří na ministra financí a předsedu hnutí ANO Andreje Babiše. Babiš už ale ohlásil, že se plánuje zbavit akcií skupiny Agrofert, kterou nyní vlastní.

Předloha KSČM by přeřadila noviny a časopisy do desetiprocentní sazby daně z přidané hodnoty, nyní jsou v 15procentní sazbě. Zeman ve zdůvodnění veta uvedl, že k daňovému zvýhodnění periodického tisku není důvod. Poukazuje také na to, že letošní státní rozpočet s odhadovaným půlmiliardovým výpadkem výběru DPH nepočítá. Předkladatelé zákona ale tvrdí, že úprava by pomohla novinovému trhu i čtenářům.

Vše o „lex Babiš“ čtěte na Blesk.cz ZDE >>

amgal ( 10. ledna 2017 12:30 )

Ministři a poslanci, kteří vlastní solární elektrárny nejsou ve střetu zájmů? Vždyť je stát dotuje z peněz daňových poplatníků. To je také podnikání. Co na to kalousek , paroubek a ostatní vlastníci solárek?

TrojanSlovakia ( 10. ledna 2017 10:32 )

 Agent Bureš stále úraduje. Slovenský ústav pamäti národa napadol rozhodnutie bratislavského súdu. Kauza Bureš je stále otvorená. Nemáte českých a moravských odborníkov na financie? Bureša nájdete aj v Cibuľkových zoznamoch. 🕵

111pavel111 ( 10. ledna 2017 09:27 )

" Práce je poslední zoufalý pokus jak získat peníze"

lisakjirka ( 10. ledna 2017 08:32 )

*Práce* to slovo poslanci neznají

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa