Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Jakeš promluvil pro Rusy: Gorbačov chyboval, převratu u nás pomohla KGB

Autor: simao, ČTK - 
9. ledna 2017
13:20

Bývalý generální tajemník ÚV KSČ Miloš Jakeš (94) se rozpovídal v rozhovoru pro ruský list Gazeta.ru. O tom, jak se ohlíží do minulosti a co komunistům přinesla perestrojka Michaila Gorbačova. Že by rád napsal ještě jednu knihu o budování socialismu v Československu včetně příčin jeho porážky. A že svou dlouhověkost přičítá nejspíš tomu, že se vždy dost pohyboval, alkohol požíval jen vzácně a v životě nedržel cigaretu v ruce. 

Politika „perestrojky“ – tedy přestavby – posledního sovětského vůdce Michaila Gorbačova nebyla ani promyšlená, ani potřebná, uvedl Miloš Jakeš v rozhovoru, který v pondělí zveřejnil ruský internetový list Gazeta.ru.

Jakeš stanul v čele československých komunistů před 30 lety. Michail Gorbačov podle něj nechápal, že Sovětský svaz drží pohromadě ideologie a komunistická strana.

„Gorbačovova perestrojka byla nepromyšlená. Pomohla vytvářet nespokojenost, ačkoliv s ní měla bojovat. Otevřela prostor k ničím neomezené otevřenosti. Každý si říkal, co chtěl, kritizoval, co se mu zlíbilo, a tak místo sjednocení vznikal rozkol. Lidi se začali k režimu stavět negativně. Udělal to Gorbačov správně?“ řekl čtyřiadevadesátiletý Jakeš.

Hájil i sovětskou okupaci

Československo by tak podle Jakeše dopadlo stejně špatně jako Gorbačovův Sovětský svaz už v roce 1968, kdyby tehdejší vývoj nezastavil zásah sovětských vojsk.

„Logika vývoje nevyžadovala takový krok, jakým byla perestrojka. Bylo potřebné řešit problémy, související hlavně se spotřebním zbožím, dopravou atd... Bylo to jako za Chruščova, kdy po odhalení Stalinova kultu osobnosti všichni začali kritizovat a země slábla, místo aby se sjednotila,“ soudí Jakeš. 

On sám prý chystal vlastní verzi přestavby, která však nekopírovala tu sovětskou. Reformy byly nachystané, jejich spuštění v lednu 1990 však zmařil „státní převrat“.

Sametovou revoluci podle Jakeše podpořila KGB

Sametovou revoluci, jak se dnes onen převrat nazývá, však podle Jakeše zosnovali jeho soupeři uvnitř vládnoucí strany za přispění sovětské tajné policie KGB, která si přála Jakeše nahradit v čele strany a státu někým jiným.

„Státní převrat by se nepovedl bez převratu uvnitř strany,“ tvrdí nyní Jakeš s tím, že vnitrostraničtí spiklenci za pomoci StB využili studentskou demonstraci ke srážkám s policií na Národní třídě 17. listopadu 1989. „Chtěli svrhnout stranické vedení, ale místo toho zničili socialismus,“ míní Jakeš.

Že Gorbačovova politika leží Jakešovi v žaludku dlouhodobě, bylo patrné i loni v dubnu, kdy Jakeš dorazil na chat se čtenáři Blesk.cz.

„Vstup Gorbačova do nejvyšší funkce vedení naší strany přivítalo. Další vývoj v Sovětském svazu a následně v socialistických zemích nás však vedl k ostražitosti. V podstatě přestavba byla jakousi demontáží socialistického systému. Bohužel místo zdokonalení socialismu a odstaranění chyb to vedlo k jeho porážce ve všech socialistických zemích, včetně nás,“ napsal v jedné ze svých odpovědí Jakeš.

Vedle toho tehdy také tvrdil, že předání moci v Československu v roce 1989 bylo zinscenované a „mělo to podporu členů Gorbačovy skupiny a pomohla tomu KGB“.

VIDEO: Miloš Jakeš během prvomájových oslav v Praze na Výstavišti

Video  Jakeš slavil 1. máj: Styďte se, jak jste kradli, soudruhu!  - Pavel Schuster
Video se připravuje ...

tgbg ( 10. ledna 2017 07:58 )

Líná a zrádcovská k*rva komunista Jakeš!!!

petr1982 ( 9. ledna 2017 21:31 )

Tvůj čas se krátí komouši

snehulak ( 9. ledna 2017 20:08 )

To nám řekl novinky. Že KGB a Gorbačov řídili převrat a studenty 11.listopadu už dávno víme. A že velitelství sovětských vojsk z Milovic varovalo soudruhy, že pokud zasáhnou proti lidu, zasáhnou proti soudruhům okupační vojska, nám zapomněl Kocáb říct (to nám řekl až v roce 2012 ředitel Ústavu pro studium totalitních režimů a dostal za to vyhazov). Zato ale vyprávěl bajky o tom, jak od nás ta vojska vyhnal.

Jajsemvamtorikal ( 9. ledna 2017 17:59 )

 Tenhle "člověk" dokázal voch*at zub času i boží mlýny a asi ukecal i zubatou..Jinak si nedokážu vysvětlit,jak tokovyhle ho*ado může žít tak dlouho?!

montevideo ( 9. ledna 2017 17:47 )

Jakeš byl retardovaný kecka. Jeho projevy zlidověly. Ale už má zdatné následovníky. Kateřina Žáková se svojí biomasou už ho možná překonala.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa