Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Ptačí chřipka ve středních Čechách: Zabíjejí tisíc zvířat včetně pávů

Autor: mts, ČTK - 
9. ledna 2017
12:58

Veterináři začali likvidovat chov ptactva v Lázních Toušeň u Prahy, kde byl potvrzen výskyt ptačí chřipky. Utraceno má být přibližně 1000 zvířat. S naháněním a pochytáním ptactva veterinářům pomáhají hasiči. Přístupová cesta k farmě je přehrazena páskou a střeží ji policie. Pokud půjde vše dobře, měla by likvidace chovu být dokončena ještě v pondělí, veterináři to chtějí stihnout za světla.

Kolem 12:30 se práce ujala první skupina hasičů a veterinářů. Na místě je 50 hasičů, během dne se budou střídat, aby měli čas i na odpočinek.

Laboratorní testy potvrdily, že se v chovu v Lázních Toušeň v okrese Praha-východ u mrtvé husy pomořanské vyskytl nebezpečný typ viru H5N8. Kvůli tomu musejí být utraceni všichni ptáci v ohnisku, jsou mezi nimi například husy, kachny, pávi, papoušci, pštrosi a holubi.

„Drůbeže je zhruba tisíc kusů, jsou tam nějaké husy, jsou tam kachny, slepice, holubi. Asi největší problém bude s deseti pštrosy,“ uvedla mluvčí středočeských hasičů Vladimíra Kereková. Na pštrosy nefunguje plyn, a veterináři tak budou muset podle Kerekové použít nějaký uspávací prostředek.

Kromě středních Čech i jižní Morava

Další čtyři ohniska ptačí chřipky jsou v Jihomoravském kraji. Veškerá drůbež, která v ohniscích žije, musí být utracena. Veterináři také vyhlašují obvykle tříkilometrové ochranné pásmo.

Pokud se nákaza začne šířit, musejí být utraceni i všichni ptáci žijící v pásmu. Za utracenou drůbež mohou chovatelé požadovat od státu odškodné. Není vyloučeno, že se nemoc bude dál šířit i ve středních Čechách.

Hlídejte domácí mazlíčky i děti

Zatím nebyl zaznamenán přenos nemoci na člověka. Důležité je ale zachovávat základní hygienická opatření, například se v přírodě nepřibližovat k mrtvým ptákům, aby se vir neroznášel například na obuvi. Rodiče by měli dohlížet na děti a obezřetní by také měli být majitelé domácích mazlíčků a nenechat je pobíhat bez dozoru.

Ptačí chřipka se v České republice vyskytla asi po deseti letech na začátku roku. Potvrzena byla tři ohniska na jihu Moravy – v Ivančicích, Moravském Krumlově a ivančické části Letkovice, další přibylo v Brodě nad Dyjí na Břeclavsku.

Podívejte se, jak to v Lázních Toušeň vypadá:

Zobrazit celou diskusi