Zkušená architektka Eva Jiřičná se v Praze věnuje předělávání prodejen obchodních domů s módou. Nebyla to činnost, kterou by si ve svých profesních začátcích vysnila.

„Nakonec mě ale pánbůh ‚potrestal‘, takže prodejen udělala naše kancelář mnoho,“ řekla Eva Jiřičná. Ta má zatím za sebou pilotní prodejnu, čeká ji vyhodnocení toho, jak projekt funguje. „Další prodejny pak už budou skutečně šité na míru,“ dodala Jiřičná.

Obchodní kultura v Praze se podle světoznámé architektky ještě nevyvinula. „Například prodejny v Pařížské ulici jen kopírují zahraniční vzory. Jsou to osvědčené koncepty, které najdete v Paříži nebo Londýně. Není tu zatím nic originálního,“ posteskla si.

Problém ale podle Evy Jiřičné není jen na straně architektů. V naší zemi se podle ní nachází málo lidí, kteří investici do staveb neberou jen jako stroj na peníze, ale zároveň řeší, jak Praze a České republice přinést něco dobrého.

„Třináct let jsem učila na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze. Takže vím, že nadějných mladých architektů je skutečně velké množství. Jsem přesvědčená, že jsou ještě schopnější než například jejich angličtí vrstevníci,“ prozradila svůj názor architektka.

Co by udělala dál?

Častým tématem z hlediska pražské architektury je prolínání historických budov s moderními stavbami. Eva Jiřičná je v tomto ohledu jednoznačným zastáncem pokroku.

„Žádné město nemůže stagnovat. Skloubit citlivost k původnímu kontextu s potřebou přinést něco nového je ovšem velmi komplikované. Jen velmi málo lidí to umí. Avšak s dostatečnou pokorou se to lze naučit. Čím více se o to budeme snažit, tím bude výsledek lepší,“ uvedla architektka.

Jako příklad pro Prahu uvádí Paříž. Je to historické město, ale současně se tam nachází mnoho nových budov, které do ní podle jejího názoru zapadají. Ve svých zkušenostech také zavzpomínala, jak v minulosti také Angličané bývali konzervativnější.

„Když jsem v Londýně projektovala jednu ze svých prvních staveb, která stála na břehu Temže, tak mohla mít maximálně dvě patra, aby nezakryla výhled na Greenwich. Dnes Greenwich nikdo nevidí ani z jednoho břehu řeky,“ prozradila Eva Jiřičná.

Podle jejího vyjádření není jejím názorem vize, že by Praha měla vypadat jako Londýn nebo New York. Naše metropole má dle jejího vyjádření krásné historické centrum, kvůli kterému sem lidé jezdí. „A toho si musíme vážit,“ dodala Jiřičná.

Celý rozhovor s věhlasnou českou architektkou najdete na webu E.15.cz.