Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Německo: Útok hackerů na OBSE mají na svědomí Rusové

Rusko atakovalo OBSE?
Rusko atakovalo OBSE?  (Autor: Profimedia)
Autor: ČTK - 
7. ledna 2017
16:52

Německá kontrarozvědka je přesvědčená, že za loňskými útoky počítačových pirátů na Organizaci pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) je Rusko. Agentuře DPA to řekl prezident Spolkového úřadu na ochranu ústavy Hans-Georg Maassen.

Podle šéfa kontrarozvědky analýza ukázala, že tyto akce byly stejné jako kybernetické útoky již známé v souvislosti s akcemi skupiny ATP28, které byly předloni namířené i proti německému parlamentu. „U APT28 existují indicie ukazující na to, že mají v pozadí ruské zdroje,“ uvedl Maassen.

O útoku hackerů proti OBSE byla veřejnost informována koncem prosince. Podle DPA ho odhalil právě německý Spolkový úřad na ochranu ústavy. Jednou z nejdůležitějších akcí OBSE je nyní mise na východě Ukrajiny, kde trvá již třetím rokem ozbrojený konflikt mezi ukrajinskými vládními silami a proruskými separatisty podporovanými Moskvou.

Zkratka APT je z anglického Advanced Persistent Threat (pokročilá trvalá hrozba). Kampaň APT28 je podle DPA spojována s ruskými vládními kruhy, Rusko však tato obvinění popírá.

Odcházející vláda amerického prezidenta Baracka Obamy obviňuje Moskvu z kybernetických útoků ve snaze ovlivnit volby prezidenta USA ve prospěch Donalda Trumpa, který v nich pak také zvítězil. Americké tajné služby v pátek odtajnily část své zprávy o údajném ruském vměšování do voleb šéfa Bílého domu, v níž tvrdí, že tyto akce nařídil sám ruský prezident Vladimir Putin.

Ruské snahy o podporu Trumpa potvrdila CIA

Americké zpravodajské služby podle zdroje, který si přál zůstat v anonymitě, mají za to, že s postupem kampaně letošních prezidentských voleb věnovali ruští vládní představitelé rostoucí pozornost snaze pomoci Trumpovi zvítězit.

List The Washington Post v pátek citoval další nejmenované americké představitele, podle nichž zpravodajské služby identifikovaly osoby s kontakty na ruskou vládu, které poskytly portálu WikiLeaks e-maily, jež ukradli hackeři ze serverů Demokratické strany. Jsou mezi nimi i materiály týkajících se Trumpovy neúspěšné protikandidátky Hillary Clintonové.

S příchodem podzimu pak ruští hackeři obrátili veškerou svou pozornost na demokraty. Prakticky všechny e-maily, které zveřejnili, byly potenciálně škodlivé pro Clintonovou a demokraty, podotkl zdroj agentury Reuters.

nezadat1 ( 7. ledna 2017 18:00 )

Zassssrani němci neví už jak nás poškodit,teď sem poslali ptačí chřipku,Svíííně.

james ( 7. ledna 2017 17:14 )

Zase požár "Říšského sněmu"? Německu nestačilo.že dostalo po hubě v I - i II. WW. Už zase? Stalin s Rooseweltem asi neměli poslouchat Churchilla o zachování Německa.

Zobrazit celou diskusi