Teplota vzduchu se dnes v ranních hodinách v Praze pohybovala na -15 stupních Celsia. Bezdomovecké noclehárny však i přes tyto podmínky nejsou zaplněné, jejich kapacitu lidé bez přístřeší využili jen z 85 procent.

Obyvatelé metropole bez přístřeší měli například možnost využít služeb ubytovny na lodi Hermes nebo v nocležnách na Vackově a v Michli. Probozovatelé nemuseli kvůli kapacitě nikoho odmítnout.

„Odmítáme, jenom když je někdo úplně pod vlivem alkoholu. To ho potom odvážíme na záchytku nebo k Bulharu, kde máme centrum pro tyto lidi,“ uvedl ředitel Centra sociálních služeb Tomáš Ján.

Další prostory pro tyto účely centrum otevřít nechystá. Pokud se ale situace změní a kapacity se naplní, jsou provozovatelé připraveni zpřístupnit další místa pro nocleh.

Noclehárny pro bezdomovce v Praze nejsou ani přes kruté mrazy zaplněné.
Autor: Michaela Lišková

Dočasně zdarma

Noclehárna na lodi Hermés v Praze kvůli současným mrazům dokonce nevybírá jindy běžný dvacetikorunový poplatek. V pondělí 9. ledna padne podle Jána rozhodnutí, jestli dojde k prodloužení tohoto rozhodnutí.

Od loňského listopadu evidují pražští záchranáři celkem 13 případů úmrtí, je kterým došlo v souvislosti s mrazivými teplotami.