Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Čeští vědci: Muži ženám na ňadra jen nezírají, zkoumají plodnost a řeší tvar

Autor: tmp - 
7. ledna 2017
11:11

Mužům nezáleží na velikosti ženských prsou ale spíše na jejich tvaru. Zjistil to mezinárodní tým pod vedením českých vědců. Zatím sice není jasné proč, ale podle vědců za tím může být i evoluční mechanismus. Ňadra totiž hrají velkou roli v mužském posouzení ženské plodnosti. Na výzkum upozornil Český rozhlas.

Přestože je tvar podstatnějším znakem než velikost, i tak výzkum prokázal, že mají muži z různých kultur odlišné preference, právě co se mohutnosti ňader týče. Například muži z rozvojového Kamerunu a Namibie jednoznačně preferovali spíše velká prsa, zatímco Čechům a Brazilcům se líbily spíše střední rozměry.

Podle vedoucího výzkumu Jana Havlíčka z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy je to ovlivněno především prostředím, ve kterém lidé žijí.

„S ohledem na preference velikosti poprsí a korpulentnosti žen v podmínkách vyšší prediktability prostředí a vyšších nedostatků zdrojů, v tomto případě to platilo především pro africký Kamerun, se ukazuje preference pro ženy s vyšším BMI, a tím pádem i s větším poprsím,“ řekl Havlíček Českému rozhlasu. Nicméně na jednom se muži shodli, všem se více líbila pevná prsa.

Podle vědců za tím může být právě souvislost s plodností a věkem. Pevnější prsa mají totiž ženy, které ještě neprošly menopauzou a tím pádem jsou ještě plodné.

Zatímco u ostatních primátů se velikost poprsí liší v průběhu života, ženy mají prsa víceméně celý život stejná. Vědci tak usuzují, že kromě kojení budou mít prsa ještě nějakou funkci. I z toho důvodu tak zkoumali celkem 267 mužů z Česka, Brazílie, Kamerunu a Namibie tím, že jim postupně ukazovali obrázky ženského poprsí. Muži pak sami řekli, která prsa se jim nejvíce líbí.

Podívejte se na různé typy ženského poprsí:

djaba ( 7. ledna 2017 20:54 )

Ženská ňadra jsou důkazem toho , že chlap dokáže myslet na dvě věci najednou .U žen je to jinak , ty dokáží myslet jen na jednu věc .

Garo ( 7. ledna 2017 15:23 )

Slovenskí vedci teraz skúmajú inú časť ženského tela, ale zatiaľ sa to nesmie prezradiť, lebo že je to štátne tajomstvo

Garo ( 7. ledna 2017 14:31 )

Neurotická žena hovorí manželovi, ktorý na nej robí tie smiešne pohyby - tak sa už konečne rozhodni, či ho chceš mať dnu alebo von

Hunt ( 7. ledna 2017 13:30 )

ivoadlerrž zobák vorel,ty jsi viděl kozy naposled,když tě posrraly ty od souseda!

ivoadler ( 7. ledna 2017 11:44 )

Znalci, nezapomeňte, že pevnost poznáte pouze pohmatem. 

Zobrazit celou diskusi