Stanice metra B Jinonice se uzavřela veřejné dopravě. Na místě začala být velice problematická spodní voda, kvůli které se odborníci rozhodli, že prostory na víc než půl roku uzavřou. Jinonice slouží lidem už téměř 30 let, roku 1988 stanici otevřeli pod tehdejším názvem Švermova.

„Dopravní podnik přistoupil k nezbytné rekonstrukci celé stanice z důvodu masivních průsaků podzemní vody a degradaci odvodňovacích systémů a nosných systémů obkladů stanice,“ upřesnila redakci Blesk.cz tisková mluvčí DPP Aneta Řehková.

Potíže nastaly také z toho důvodu, že stanice se nachází ve větší hloubce pod povrchem země. V součtu s desítkami let, během kterých vestibul Jinonice stárnul, došli experti k závěru, že bude nezbytné prostory na dlouhé měsíce zcela uzavřít.

Lidé se mají vrátit přesně za sedm měsíců

Průběh prací rozdělili pracovníci DPP do tří etap. Zahajovací práce probíhaly v Jinonicích už od listopadu loňského roku během normálního provozu. V této fázi došlo k demontáži obkladů a podhledů, aby se dělníci snáz dostali ke spodní vodě.

Stanice metra B Jinonice se na více než půl roku uzavřela.
Autor: Eva Fornálová

Informační hlášení, že vlak stanicí projíždí, budou s největší pravděpodobností cestující na trase B metra slýchat do 7. srpna letošního roku. Druhá, nejdůležitější etapa zajistí injektáž průsaků, sanaci stěn a montáž nového odvodňovacího systému.

„Zároveň budou probíhat práce na technologické části stavby ve veřejné části stanice. Dojde k modernizaci osvětlení ve stanici, úpravě silnoproudých rozvodů včetně rozvaděčů, úpravě řídicích a ovládacích systémů, úpravě požární signalizace, vzduchotechniky a slaboproudých rozvodů včetně rozhlasu ve stanici a kamerového systému,“ upřesnila rozsáhlý výčet plánovaných prací Aneta Řehková.

Provoz v okolí stanice zajišťují náhradní autobusy.
Autor: Eva Fornálová
Během třetí etapy se do prostorů stanice metra Jinonice vrátí běžný provoz, práce ale budou pokračovat. Dojde k montáži podhledů a obkladů ve veřejné části stanice, technické prostory bude čekat dokončovací fáze. Zcela hotovo má být do 17. listopadu 2017.

Informace pro cestující

V průběhu víkendu, během kterého došlo k zahájení zásadní fáze rekonstrukce, se u stanice metra a v okolí nacházejí informátoři DPP. Ti poskytují cestujícím informace o tom, jak se s uzavírkou stanice metra Jinonice vypořádat. Podle informací Blesk.cz jsou někteří lidé na místě překvapení, uzavření nečekali. Od stanice Nové Butovice jezdí náhradní autobusová doprava. Informátoři se na svá stanoviště vrátí ještě v pondělí 9. ledna.

Informátoři DPP poskytují na místě rady cestujícím.
Autor: Eva Fornálová

Celkové náklady prací DPP vyčíslil na 145 milionů korun. V další fázi s největší pravděpodobností proběhne rekonstrukce stanice metra A Skalka, opravu potřebují také stanice Dejvická a Opatov. Kompletní uzavírku stanice metra ale zatím nikde jinde pražský dopravce neplánuje.

Podívejte se, jak to v Jinonicích a okolí v první den uzavírky vypadá:

Fotogalerie
9 fotografií