Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Okamura sklidil posměch od ministrů. Dobírali si ho za to, jak sepsal novelu

Autor: val - 
6. ledna 2017
21:15

Poslanec Tomio Okamura a jeho hnutí SPD chtěli, aby byla trestná nejen podpora a propagace nenávistného hnutí. Ale rovnou i samotné ideologie potlačující práva a svobody nebo hlásající nenávist. Jenže na vládě s tím nepochodí, ministři jeho návrh ve svých připomínkách rozcupovali a upozornili i na nesmyslnost některých formulací v jeho textu.

„Ministerstvo spravedlnosti považuje předložený návrh zákona za nevhodný a nesouhlasí s návrhem na rozšiřování skutkové podstaty trestného činu,“ vzkázal resort Roberta Pelikána (ANO). Trestní zákoník podle něj neobsahuje žádné „formální mezery“, které by bránily v takových případech postihu nežádoucí propagace či podpory ideologie, jak to tvrdí autoři návrhu.

Odmítavě se k němu staví i ministerstvo vnitra, podle kterého je problematický i fakt, že pojem „ideologie“ není nikde definován. Resort Milana Chovance (ČSSD) pak upozorňuje i na stylistickou chybu, kdy v návrhu autoři hovoří o „zakládání“ ideologie. „Z legislativně technického hlediska pak lze upozornit, že ideologie je spíše formulována, nikoliv zakládána. Vyjádření ‚Kdo založí (…) ideologii‘ je přinejmenším stylisticky neobratné,“ vzkázalo vnitro ve své připomínce.

Problematický úryvek z Okamurova návrhu Problematický úryvek z Okamurova návrhu | Vláda.cz

Stejný nedostatek vyčetlo návrhu i ministerstvo kultury. „Ve spojení s ideologií lze těžko hovořit o jejím ‚založení‘,“ tvrdí a kritizuje i údajně nesprávné užití slov „hlásá“ a „směřuje“. „Při užití gramaticky správné formulace by však vyšla najevo nesmyslnost navrhované právní úpravy, protože ideologie sama o sobě samozřejmě nemůže nic hlásat. Naopak hnutí jako více či méně organizovaná a strukturovaná skupina osob může být hlasatelem určité ideologie,“ uvedlo ministerstvo kultury.

Okamura a jeho kolegové reagovali předložením novely na případ bývalého předsedy pražské muslimské obce Vladimíra Sáňky, kterého soud zatím nepravomocně zprostil obžaloby za šíření radikální islámské knihy. Tvrdí, že proces ukázal mezeru v zákonu. „Lze ho vyložit tak, že postihuje pouze propagaci konkrétního hnutí, které hlásá potlačování svobod, ale nikoli samu ideologii, která nenávist a likvidaci lidských práv představuje a propaguje,“ uvedli v důvodové zprávě.

sensadrak ( 7. ledna 2017 11:31 )

Opakuješ se rudej kriple. Co takhle napsat nějaké souvětí bez gramatických chyb, to je nad tvoje síly, co?

dzery ( 7. ledna 2017 10:03 )

A proto se paktuje s Velebou.

tgbg ( 7. ledna 2017 06:53 )

Pitomio potřebuje akorát peníze.

bre-burda ( 7. ledna 2017 00:13 )

Politici jsou jen vzorkem toho, jaký je celý národ. Po vyhození těchto přijdou jiní, také se budou chtít napakovat a tak to půjde stále dokola. Výměnou se nic nezmění. Jedině chytit za guĺky a pověsit do průvanu.

prezny ( 6. ledna 2017 23:40 )

ale houno trampe Můra se jen zviditelňuje na migraci, jinak nemá na čem Rego má pravdu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa