Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Zeman plísní politiky, neschválili nová pravidla prezidentských voleb

Autor: vei - 
9. ledna 2017
05:00

Ústavní soud po posledních volbách prezidenta uložil politikům, aby zákon změnili a nastavili tak nová pravidla pro sběr podpisů nezávislých kandidátů. Kampaň má vrcholit přesně za rok, nový zákon ale stále není, čeká v Poslanecké sněmovně na hlasování ve třetím čtení – ve stejném znění ho přitom musí schválit jak Poslanecká sněmovna, tak Senát. 

Při prezidentské volbě v roce 2013 ministerstvo vnitra neuznalo podpisy pod peticí u Tomia Okamury. Z volby vypadl také dnešní prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý. Právě Okamura se obrátil na Ústavní soud a ten politikům ve svém usnesení vzkázal, že musí změnit zákon.

Prezident Zeman mluvil o svém zdravotním stavu i kandidatuře v pořadu Blesku S prezidentem v Lánech, podívejte se:

Video  O teroru, Chartě 77 i adopci Jiřího Ovčáčka: Byli jsme S prezidentem v Lánech.  - Blesk
Video se připravuje ...

Čím jednodušší změna, tím delší projednávání

„Je zřejmé, že zákon o volbě prezidenta republiky obsahuje mezeru, která by mohla být hodnocena jako protiústavní, pokud neukládá ověření skutečného, nezaměnitelného a individualizovaného projevu vůle petenta, tj. ověření pravosti jeho podpisu,“ píše se v nálezu Ústavního soudu.

Politici se od té doby dohadují, jak nálezu vyhovět. Cesty jsou dvě. Složitější změna ústavy, nebo ta jednodušší a v tuto chvíli reálnější změna volebního zákona. Novelu už posvětil ústavně právní výbor Sněmovny a teď už čeká na závěrečné schválení poslanci. Pod peticí by tak vedle jména, příjmení, datumu narození, adresy místa trvalého pobytu stálo nově také číslo občanského průkazu nebo pasu.

„Pravdou je, že ten zákon byl předložen pozdě, na druhou stranu všechny lhůty budou splněny. Kandidáti budou mít dostatek času na to, aby mohli sbírat podpisy,“ řekl Blesk.cz předseda Ústavně právního výboru Poslanecké sněmovny Jeroným Tejc (ČSSD).

Zeman považuje za žádoucí novelu urychleně schválit

Za pomalou práci plísní politiky také prezident Miloš Zeman. I jeho by se navíc mohla změna zákona týkat. Tedy jestli v březnu letošního roku oznámí, že chce na prezidentský úřad znovu kandidovat.

„Odpovídající novela volebního zákona je již delší dobu v Poslanecké sněmovně. Považuji za žádoucí, aby byla urychleně projednána. Už pro její jednoduchost (jde jen o doplnění čísel občanských průkazů) nedá poslancům příliš námahy,“ vzkázal přes Blesk.cz poslancům Miloš Zeman.

Nezávislí kandidáti, kteří ohlásili, anebo zvažují ohlásit kandidaturu, už začínají být značně nervózní. Volby budou za rok. Oni ale zatím nevědí, podle jakých pravidel mají potřebných 50 tisíc podpisů sbírat. Volební zákon musí bez výhrad schválit Senát i Poslanecká sněmovna. Mandát Miloši Zemanovi skončí 7. března 2018.

1917 ( 9. ledna 2017 11:22 )

Ukázka skutečné práce našich zaměstnanců, tedy politiků, slovy Václava Klause. Politici jsou ve skutečnosti zaměstnanci voličů, tedy daňových poplatníků, ale nechovají se tak. Platy si ale umějí schválit velice rychle. Loni si přidali 6.000,- a letos 8.000,- tedy 14.000,-za dva roky. 3/4 důchodců nemá ani takový celkový důchod. Oni si opravdu zaslouží jen ten bič a hnát je až do Černého mora, jak by řekl bača.

žanyn ( 9. ledna 2017 11:16 )

 Všechno co se tu dělá,nebo schvalování zákonů,výstavba nebo jakýkoliv zásah a administrativa trvá ve srovnání se světem tak šíleně dlouho.... Při dnešním obsazení rozhodujících míst je to celkem pochopitelné proč. Je prostě potřeba zařídit, aby se t.zv. vlk nažral a koza zůstala celá. A proto zajistit to ve formulaci zákonů a možná i s oněmi "kozími brankami" či "oslími můstky" zase není tak jednoduché a dá to spoustu práce. U jednoduché a jasné formulace zákona by to totiž nebylo možné. Hovgh.

prezny ( 9. ledna 2017 10:52 )

Nezveřejňuj prezidentovo pozadí, to je pr.del jak vod klisny

salto ( 9. ledna 2017 10:26 )

Už se těším, jak za rok si Zeman při volbě prezidenta s ostatními v lehkém rytmu vytře (_!_)

ohrazenice ( 9. ledna 2017 09:50 )

A to Havel sliboval v projevech z let 1989 a 1990 prosperitu, zaměstnanost, důchodci budou mít slušné důchody a já Havel budu prezidentem přechodným na 2 roky a vrátím se k psaní dramatických románů. Proto jsou Havlovi projevy v trezoru.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa