„Celý život žiju s heslem ‚Pokud je to v mých silách, pomohu, protože člověk nikdy neví, kdy bude sám pomoc potřebovat.‘ Pomáhat ostatním považuji za základ svého života,“ vysvětlil umělec Blesku, když vyšlo najevo, že právě on je tajemným dárcem, který paterčatům poslal štědrý dar.

Na Facebooku pak popsal, co po zveřejnění jeho jména v souvislosti s paterčaty následovalo. „Článek vyvolal mnoho reakcí a bohužel i opětovně mnoho nenávistných. Každý má samozřejmě právo na svůj názor. Já těm opačným mnohdy také rozumím. Ale nerozumím těm opravdu nenávistným, ze kterých je cítit pouze xenofobie, zloba a závist. Myslím si, že je pouze na mně a mém rozhodnutí, koho uznám za vhodné podpořit. A tak budu činit i v budoucnu,“ vzkázal.

Sám je přesvědčen, že by Češi měli být na paterčata pyšní. „Namísto toho od jejich narození slyším a čtu tolik nenávistných reakcí. Někteří lidé jsou schopni závidět i to, že rodina dostane kočárek na pět dětí. Nechápu to. Copak rodiče za to mohou, že se jim narodila paterčata? Myslím, že v tomto případě opravdu není co závidět,“ tvrdí muzikant. Sám ví, o čem mluví, s herečkou Bárou Kodetovou totiž vychovává tři potomky.

Video
Video se připravuje ...

Paterčata na srazu vícerčat Tomáš Koníček, Lukáš Červený

Celé vyjádření Pavla Šporcla o daru paterčatům:

Celý život žiju s heslem »Pokud je to v mých silách, pomohu, protože člověk nikdy neví, kdy bude sám pomoc potřebovat«. Pomáhat ostatním považuji za základ svého života. Vždy to také patřilo k dobrým mravům a já myslím, že by se takové tradice měly ctít a udržovat. Sám jsem tváří několika neziskových organizací, za rok odehraji mnoho benefičních koncertů, pomáhám i finančně neziskovým institucím a sdružením.

Má podpora zahrnuje i paterčata. Zdálo se mi neuvěřitelné, že se může v našem okolí něco podobného stát: vždyť paterčat je na světě jen několik desítek. Měli bychom být na ně pyšní. Namísto toho od jejich narození slyším a čtu tolik nenávistných reakcí. Někteří lidé jsou schopni závidět i to, že rodina dostane kočárek na pět dětí. Nechápu to. Copak rodiče za to mohou, že se jim narodila paterčata? Myslím, že v tomto případě opravdu není co závidět.

Já nejsem xenofob. Mnoho let vystupuji s mojí cikánskou cimbálovou kapelou v programu Gipsy Fire. Její členové jsou skvělí muzikanti a kamarádi.

Jsem od začátku ve spojení nejen s rodinou Kiňů, ale i s RC v Milovicích. A tak vím, jak moc náročná je péče o pět dětí stejně starých. A jako rodič vím, jak drahý je provoz domácnosti s malými dětmi. A to my máme pouze tři.

Proto jsem se rozhodl Kiňovi podpořit..
Pavel Šporcl

Fotogalerie
30 fotografií