Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Zataženo, déšť 16°C

Signatář i kritik Charty 77: Někteří chtěli jen vylepšit režim, říká Doležal

Autor: Václav Lang - 
9. ledna 2017
05:34

Publicista a politický analytik Bohumil Doležal sice mezi prvními podepsal Chartu 77, patří ale k málu jejích kritiků. Vadí mu zejména to, že se mezi chartisty vyskytovali i tací, kteří požadovali jen reformu komunistického režimu. V rozhovoru pro Blesk.cz k 40. výročí Charty 77 popsal i to, jak ho tajní policisté naložili do auta a zmlátili.

Doležal podepsal Chartu 77 už v prosinci 1976. Jak řekl ve Studiu Blesk, udělal to bez velkého váhání, a třebaže nemohl tušit, jak rozsáhlé následky to bude mít, „že to není žádná legrace,“ mu prý bylo jasné.

Bohumil Doležal při rozhovoru ve Studiu Blesk Bohumil Doležal při rozhovoru ve Studiu Blesk | Blesk/Martin Přibyl
Někdejší literární kritik, posléze programátor a dnes hlavně politický analytik Bohumil Doležal nabízí kritický pohled na to, co se dělo kolem Charty. „Mně nešlo ani tak o lidská a občanská práva sama o sobě, ale o obnovu nebo zřízení parlamentní demokracie západního typu u nás, která s sebou nutně nese dodržování občanských, politických a lidských práv. Proto jsem neváhal a podepsal jsem to. Jenomže potom se ukázalo, že ta Charta sdružuje strašnou spoustu různorodých lidí od takových, kterým šlo jenom o vylepšení komunistického režimu, až po takové jako já.“ V rozhovoru prozradil i podrobnosti toho, jak jej neznámí muži na ulici naložili do auta, odvezli a nechali zbít. „Jednou mě drapsli, když jsem šel na návštěvu k jednomu svému příteli, a odvedli mě do lesa a tam mě trochu obouchali. Bylo to svým způsobem odporný, ale já měl šílenou kliku,“ nastínil.

Jaké bylo jeho „štěstí v neštěstí“, jak se uchytil v 70. letech coby programátor a proč Chartu podepsal, popsal ve Studiu Blesk:

Video  Studio Bohumil Doležal  - Václav Lang, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Hunt ( 9. ledna 2017 14:49 )

moiaza:Vždyť bliješ hovadiny,ty chcíplotino.Tebe vidět venku,tak tě prásknu jako škodnou!

krupan10 ( 9. ledna 2017 12:28 )

no máte prostě pravdu.

krupan10 ( 9. ledna 2017 12:22 )

svatá pravda

prezny ( 9. ledna 2017 11:21 )

Zrovna čtu na aktualne Co mi nakukají agenti Moskvy, to je pravda. Zdravý rozum podle Zemana, selský podle Babiše. Koukni tam.

prezny ( 9. ledna 2017 10:34 )

To bude Marné .

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa