Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Sníh a mráz zastavil pyrotechniky ve Vrběticích. Další práce není bezpečná

Autor: jer, ČTK - 
5. ledna 2017
14:50

Policie kvůli mrazivému počasí a hustému sněžení přerušila některé odborné pyrotechnické činnosti v areálu muničních skladů ve Vrběticích na Zlínsku. V ohledání místa činu bude pokračovat, jakmile budou klimatické podmínky přívětivější, řekla ve čtvrtek ČTK zlínská policejní mluvčí Monika Kozumplíková.

Minulý týden se podle mluvčí průměrná teplota v epicentru exploze v muničním areálu pohybovala kolem minus patnácti stupňů Celsia. Pyrotechnici proto začátkem týdne navrhli přerušení prací na nezbytně dlouhou dobu, čemuž velitel zásahu vyhověl. Zemina a trosky skladu číslo 16, který vybuchl v říjnu 2014, jsou totiž natolik promrzlé, že od nich nelze oddělovat munici a její komponenty.

„Během dvou uplynulých nocí navíc přímo v epicentru napadlo až 30 centimetrů sněhu, což znamená, že se pyrotechnici nemohou bezpečně pohybovat v terénu. Nevidí, do čeho najíždí a kam šlapou, nelze tedy dělat primární rekognoskaci terénu,“ doplnila Kozumplíková.

Dodala, že po dobu přerušení prací se bude denně jeden pyrotechnik věnovat každodennímu průzkumu epicentra. „Bude při něm zjišťovat venkovní teplotu, množství sněhu a stav půdy a trosek zdiva. Nadále budou policisté ošetřovat materiál a techniku, temperovat kontejner, kontrolovat sklady a celý areál,“ doplnila Kozumplíková.

Ve Vrběticích vybuchly v roce 2014 dva sklady, při neštěstí zahynuli dva lidé. Policie nyní dlouhodobě ohledává epicentra výbuchu, tyto práce by mohly být hotovy letos.

Zobrazit celou diskusi