Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Pojištění auta je nutné zlo? Povinné ručení si nevybírejte podle nízké ceny

Autor: ula - 
15. ledna 2017
07:50

Povinné ručení bude letos opět zdražovat. Připravte se, že pokud často bouráte, jste muž nad 25 let a žijete ve větším městě, sáhnete hlouběji do peněženky. Ekonomové upozorňují, že byste měli překontrolovat i konkureční nabídky, případně pokud se povinné ručení chystáte teprve uzavřít. Rozhodující by přitom pro vás neměla být nízká cena.

Povinné ručení berou spíše jako nutné zlo, a proto sahají po nejnižší ceně. A to je podle odborníků chyba.

„Je dobré se podívat na to, co kromě povinného ručení pojistka obsahuje. Dnes je na trhu například povinné ručení, které s malým limitem hradí i škody na vlastním vozidle, které jsou jinak z povinného ručení zcela vyloučeny a jsou předmětem havarijního pojištění,“ vysvětluje analytik Zbyněk Kuběj ze společnosti Partners.

Asistenční služby

Rozhodně byste se měli zajímat o asistenční služby. Ty nabízí každá pojišťovna, jednotlivé služby se ale liší. Nicméně vám mohou pomoci při nesnázích jak v Česku, tak v zahraničí.

Bydlíte u lesa? Pojistěte se proti zvěři

„Pokud klienti zavrhnou havarijní pojištění, rozhodně není od věci přemýšlet alespoň nad pojištěním skel a nad pojištěním srážky se zvěří. Škody vzniklé na výhledových sklech dnes v podstatě nelze řešit jinak než z tohoto připojištění nebo z havarijního pojištění, hlášení škod z povinného ručení vozidla jedoucího přede mnou dnes nefunguje,“ upozorňuje Kuběj.

Pojištění pro srážku se zvěří analytik doporučuje hlavně těm, kteří žijou poblíž lesa. „Pojištění srážky se zvěří představuje připojištění k povinnému ručení, pomocí kterého je hrazena škoda v případě, že poškození vozidla dojde po srážce s divočákem, srnou apod. Tyto škody mohou být značně vysoké a z povinného ručení samozřejmě hrazeny nejsou a myslivecká sdružení za tyto škody zpravidla neodpovídá,“ doplňuje analytik.

Pozor na limit pojištění

Při sjednávání povinného ručení je také důležité zamyslet se nad výší limitu pojištění. Podle zákona nesmí být limit pojištění nižší než 35 milionů korun při škodách na zdraví a 35 milionů korun při škodách na majetku. „Může se to jevit jako zcela dostatečná částka, ale nemusí tomu tak být. Přitom cenový rozdíl mezi tímto základním limitem a limitem vyšším bývá zanedbatelný,“ uzavírá Kuběj.

Zobrazit celou diskusi