Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

6 věcí, které by vám gynekolog chtěl říct, ale nikdy to neudělá

  • 7. ledna 2024 | 06:00

    Většině z nás se tam nikdy moc nechce. Bodejť by jo. Svlékat se před cizím člověkem, prozrazovat mu, kdy jsme měly poslední pohlavní styk, případně se mu svěřovat s problémy tak intimními, že se za ně stydíme i samy před sebou.

    Ale dámy, uklidněte se, pro gynekologa je to práce jako každá jiná. Občas to dokonce my přeháníme. Co by si gynekolog přál vám říct, ale neudělá to? 

  • Je jedno, jak jste upravená

    Když jde člověk k zubaři, tak si předtím pracně čistí zuby, jako by snad šlo během tří minut dohnat to, co půl roku předtím odbýval. Stejně tak když jdeme ke gynekologovi, dáváme si záležet, abychom byly oholené a tam dole upravené. Ale nezáleží na tom. „Nemusíte si předtím holit nohy nebo rozkrok. Tohle vůbec nevnímáme," říká gynekolog Draion Burch.

  • Neřešte vůni vašeho rozkroku

    Hlavně se nesnažte používat voňavá mýdla, která by přebila přirozenou vůni vašeho klína. Každá z nás má svůj specifický pach, na který je gynekolog zvyklý. „Spíš než aroma vaší vaginy si všimnu vašich nohou," podotýká Burch. Přece jen – nohy jsou trochu blíže jeho obličeji, a pokud jste seděla celý den v kozačkách v silonkách, vonět po fialkách úplně nebudou. Takže až se budete chystat na prohlídku, spíše než své vagině věnujte trochu pozornosti svým nohám. 

  • Nevadí, že z vás při porodu vyjde i něco jiného než jen dítě

    Určitě se mnohá žena před porodem zamyslela nad tím, co když z ní během porodu vyjde víc než jen dítě. „Téměř z každé ženy vyjdou výkaly, když tlačí při porodu. Nevadí, jsme na to zvyklí a víme, jak si s tím poradit,“ říká porodní asistentka. Takže se ničeho nebojte. Až budete při porodu cítit pohyb vašich střev, nechte to plavat. Nejste první a pravděpodobně ani poslední. 

  • Opravdu chceme vědět, že vás svědí

    Své kamarádce nebo kolegyni zřejmě nepovíte, že vás svědí v rozkroku. A možná to nechcete přiznat ani sama sobě. U lékaře se toho ale nebojte, naopak! Není nepravděpodobné, že by mohlo jít o kvasinkovou infekci. Ale stejně tak to mohou být kožní potíže, nebo dokonce přecitlivělost na nějakou látku. To ale neznamená, že si na to musíte zvyknout a prostě se s tím smířit. Svědění není normální a měla byste ho řešit. 

  • Víme lépe než vy, jakou antikoncepci potřebujete

    Erudované pacientky jsou zajisté příjemné, lékař nemusí některé věci složitě vysvětlovat, ale na druhou stranu doktor Google může občas způsobit nepříjemnosti. Třeba když se snažíte svému gynekologovi vnutit myšlenku toho, která antikoncepce je pro vás nejlepší. Ano, pokud vám současná nesedí, je namístě to říct, to skutečně sama poznáte. Ale že vaše kamarádka bere určitou značku, po které se jí zahojila pleť, takže vy ji chcete také? Ale prosím vás, neznáte složení léků a reakci na vaše tělo, nechte to raději na lékaři. 

  • Nelžete nám o svém sexuálním životě

    Kolik partnerů jste měla? Chráníte se při sexu jinak než orální antikoncepcí? Kdy jste měla naposledy sex? To jsou otázky, které mohou vašemu lékaři poodhalit skutečný stav vašeho intimního zdraví. Rozhodně tím z vás nechce vytáhnout pikantnosti, ty si zase raději nechte pro sebe, ale třeba takový vysoký počet sexuálních partnerů může zvyšovat riziko přenosu HPV virů.

    VIDEO: Podívejte se, jak často by měla být vaše návštěva u gynekologa.

Autor: red
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...