Na úvod mše, které se účastnila i vedoucí německé ambasády v Praze chargé d'affaires Christiana Markertová, zaznělo odsouzení atentátu i smutek nad tím, kolik si vyžádal mrtvých a zraněných. Kněz, který bohoslužbu vedl, uvedl, že není způsob, jak mrtvé vrátit k životu, jejich připomínáním je však možné volat po zastavení násilí.

„Žádné náboženství není teroristické, násilí nikdy nesmí být ospravedlněno Božím jménem. Právě mír je svatý, nikoli válka,“ zaznělo na mši mimo jiné.

„Mně se velice líbilo toto gesto solidarity ze strany bartolomějského kostela. Myslím si, že je důležité zvláště v této situaci, kdy jeden útok následuje za druhým, abychom vždy drželi pohromadě jako Češi i Němci,“ řekla pro Blesk.cz Markertová.

„Násilí je urážkou náboženství“

Na mši zazněla i slova z poselství papeže Františka, který u příležitosti světového dne míru letos na Nový rok vyzýval k překonání touhy po pomstě a ke snaze dosáhnout světa bez násilí. V poselství také odsoudil násilné činy páchané ve jménu víry a označil je za urážku Božího jména.

„Přišlo mi zcela správné sem přijít a vyjádřit soustrast obětem. Bydlím tady nedaleko a každá taková událost nesmí být přehlížena nebo zapomenuta,“ prozradil Blesk.cz Oliver, který byl na mši.

Video
Video se připravuje ...

Lisa (19): Pracuji jen pár metrů od neštěstí. Blesk.cz - Tomáš Polák

Smuteční mši uzavřela česky a německy zpívaná koleda Tichá noc, která patří mezi nejznámější světové vánoční písně.

Terorista najel 19. prosince v Berlíně do stánků na vánočním trhu nedaleko železniční stanice ZOO. Usmrtil 12 lidí a pět desítek dalších zranil. Za strůjce útoku je považován Tunisan Anis Amri, kterého 23. prosince zastřelili policisté nedaleko severoitalského Milána.

Podívejte se, jak vypadal útok v Berlíně:

Fotogalerie
47 fotografií