Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Bitcoin v Česku přilákal desetitisíce lidí. Obchody ho ale příliš neberou

Autorem bitcoinu je australský podnikatel Craig Wright.
Autorem bitcoinu je australský podnikatel Craig Wright.  (Autor: ČTK)
Autor: uni, ČTK - 
4. ledna 2017
19:00

Do virtuální měny bitcoin v Česku dosud investovaly desetitisíce lidí. Počet firem přijímajících platby v této měně ale roste jen mírně. Uvedl zakladatel největšího tuzemského obchodníka s bitcoiny WBTCB Martin Stránský. Bitcoiny akceptuje asi stovka tuzemských firem.

Bitcoin vznikl v roce 2009 jako alternativa oficiálních měn a během let se prosadil jako přední kybernetická měna světa. Vytváří ji síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové virtuální mince stabilním a postupně se zpomalujícím tempem. Celková hodnota bitcoinů v oběhu se nyní nachází na rekordním maximu nad 16 miliardami dolarů (413 miliard korun).

Cena bitcoinu se na začátku ledna vyšplhala poprvé za poslední tři roky nad hranici 1000 dolarů (zhruba 25 800 korun). Pokračovala tak v růstu poté, co v loňském roce posílila o 125 procent. Podle Stránského se obecně čeká další růst ceny. „Já budu raději pesimistický. Očekávám mírnou korekci současné ceny, která je v tuto chvíli 1030 USD, kdy máme i velmi drahý právě dolar,“ uvedl.

Noví zájemci zkoušejí podle Stránského do bitcoinu investovat jako do nezávislé alternativy. Na straně obchodníků pak byl v poslední době zájem o možnost přijímat platby v bitcoinech zejména mezi taxikáři.

Měna bez dozoru ČNB

Podle partnerky advokátní kanceláře Taylor Wessing Karin Pomaizlové není z právního hlediska obchodování s bitcoiny regulováno zákonem o platebním styku a nepodléhá dozoru ČNB, protože podle centrální banky nejde o elektronické peníze. „Jde o čistě soukromoprávní vztah mezi osobami, které se účastní obchodování s bitcoiny. Ve smyslu českého občanského zákoníku jde o nehmotnou věc,“ podotkla. V české legislativě se o bitcoinech hovoří pouze v souvislosti se zákonem o některých opatřeních proti legalizaci výnosů z trestné činnosti a financování terorismu, který zavedl pojem „virtuální měna“.

Kurz bitcoinu zůstává ve srovnání s oficiálními měnami velmi vrtkavý, jeho nejvýraznější jednodenní výkyvy v loňském roce se pohybovaly kolem deseti procent. Vrtkavost bitcoinu se nicméně výrazně snížila oproti roku 2013, kdy jednodenní výkyvy dosahovaly až 40 procent.

V loňském roce kurz bitcoinu podpořila silnější poptávka v Číně, která byla důsledkem oslabování čínského jüanu. Ten v loňském roce ztratil sedm procent, což představovalo jeho nejhorší výkon za více než 20 let.

Jak nakupovat a prodávat Bitcoin? Čtěte zde >>>

zeusbug ( 4. ledna 2017 22:37 )

Kdo vám propašoval do titulního obrázku to odvážné tvrzení o tvůrci bitcoinu? To je hodně mimo, informace totálně out... http://btctip.cz/je-craig-wright-skutecny-tvurce-bitcoinu-pochybnosti-je-vic-nez-dukazu/

velka_0 ( 4. ledna 2017 19:39 )

V jednoduchosti je krása, takže cokoliv se objeví složitějšího, upadne v zapomnění.

Zobrazit celou diskusi