Brno tak přišlo o posledního rodinného knihkupce prodávajícího i vydávajícího menšinové žánry, duchovní a filozofickou literaturu nebo knihy o Brně. „Stěhujeme se a do dvou měsíců provoz knihkupectví úplně ukončíme. Do náhradní provozovny v Táborské ulici lidi nechodí,“ řekl Blesku Ryšavý. Městem nabídnuté prostory bývalé Menšíkovy kavárny ve Veselé ulici jsou pak pro účely knihařství příliš velké a tím i drahé.

V nakladatelské činnosti chce rodina Ryšavých i nadále pokračovat. „Je ostuda, že nikdo nenašel a snad ani nehledal řešení, jak takovou instituci v Brně zachovat. Duch národa se formuje v knihách, ne v hospodách,“ řekl Blesku světoznámý operní režisér, prof. Václav Věžník (86). Za krámek orodoval na úřadech marně. Jakmile knihkupci prodejnu vyklidí, rozšíří se na jeho místo sousední galerie s kavárnou.

Knihkupec Šimon Ryšavý (59) je držitelem prestižního ocenění Osobnost roku Brna, držitelem Ceny Jihomoravského kraje a jeho knihkupectví patří mezi firmami k TOP 100 v Brně. I s manželkou jsou oba ryzími knihkupci a nakladateli, vyučení u prvorepublikových mistrů.

Jako jedni z prvních v Brně, ale i celém Česku se věnovali vydávání zakázaných duchovních knih. Dnes prodávají i vydávají knihy o Brně, biografie, knihy pro děti, cestopisy, zrcadlové knihy, prózu i poezii od zavedených i začínajících autorů. Specializují se i na miniaturní knihy a publikace o legionářích.

Fotogalerie
13 fotografií