Počátkem roku 2017 vešlo v platnost rozhodnutí ministerstva dopravy, podle kterého se také v okolí Prahy zpřístupnily nové úseky dálničních cest pro řidiče, kteří nevlastní dálniční známku. Odborníci tento přístup kvitují.

„Mnoho řidičů nejen ve velkých městech nemá na svém autě dálniční známku. Bydlí v oblastech, kam dálnice nesměřuje, jezdí trasy mimo dálnice nebo druhé auto v rodině využívají pouze v blízkosti svého bydliště. Majitelé těchto vozů jistě ocení rozšíření vyjet se svým autem v těsné blízkosti Prahy i na doposud zpoplatněné silnice,“ informuje ve vyjádření pro Blesk.cz odborník Autoklubu České republiky Robert Vacek.

Kde všude nově zadarmo?

První úprava směrem k lepšímu čeká řidiče na silnici D7 směrem od Slaného a Kladna. Tady můžete nově s osobákem najet na dálnici bez známky už v Kněževsi, kde směrem k Praze minete Letiště Václava Havla a můžete bez obav pokračovat po obchvatu D0 směrem k Praze 5 až ke sjezdu k sídlišti na Barrandově.

Na stejné silnici přibyla ještě jedna úprava. Od letiště je možné po obchvatu odbočit na „Karlovarskou dálnici“ D6 a dojet bezplatně až na sjezd Hostivice, tedy k exitu na 7. kilometru.

Kolem Prahy přibyly dálniční úseky bez poplatku (ilustrační foto).
Autor: archiv Blesk.cz

Na příjezdu do Prahy z opačného směru narazíte na nový úsek nezpoplatněné dálnice, pokud budete do metropole přijíždět po „staré hradecké“. Už v Jirnech se můžete bezplatně napojit na dálnici D11, odkud bez přerušení najedete na Černém Mostě na Pražský okruh.

Odtud lze pokračovat směrem na dálnici D10 na Mladou Boleslav, kde bezplatně dojedete až na 14. kilometr, kde se nachází sjezd na Starou Boleslav.

Odborníci i magistrát jsou pozitivní

„Autoklub České republiky považuje tyto úpravy za pozitivní. Dojde ke snížení zátěže lokálních cest a silnic nižších tříd, kterými motoristé objížděli tyto zpoplatněné úseky a uleví se tím místním obyvatelům. Na těchto cestách došlo k enormnímu zatížení provozem, prachem a dalšími emisemi z aut,“ míní Robert Vacek.

Jedna z objízdných tras dálnice u Prahy, ve které při míjení náklaďáku hrozí v zatáčce kolize
Autor: Robert Vacek

Odborník dodává, že důsledkem neúměrného využívání silnic nižších tříd dochází k velkému snižování kvality technického stavu místní vozovky. Šířka silnice a nepřehledné zatáčky také napomáhají riziku vzniku dopravních nehod.

S novou úpravou ministerstva je spokojený také Magistrát hlavního města Prahy. „Praha dlouhodobě požadovala, aby nové úseky a obchvaty Prahy nebyly zpoplatněné, proto tento krok vítáme,“ uvádí k tématu mluvčí magistrátu Vít Hofman.

Řidiči ušetří. A kde koupí známku?

„Uvedenou úpravou by mělo dojít k tomu, že řidičům, kteří nově využijí nezpoplatněné části dálnic, se zmenší dojezdová doba, respektive doba, kterou strávili »objížděním Prahy«. Řidiči zřejmě ušetří i palivo jízdou po kvalitní komunikaci bez nutnosti neustálých změn rychlosti při průjezdu obcemi nebo charakteru jízdy po klikatých cestách,“ dodává k tématu Robert Vacek.

Pokud přeci jen potřebujete vycestovat za hranice dálničních úseků bez poplatku a potřebujete si koupit známku, nejčastějším řešením bývá zakoupení na čerpacích stanicích nebo pobočkách České pošty. V Praze je pořídíte také v některých supermarketech, autosalonech nebo cestovních kancelářích. Můžete si prohlédnout aktualizovaný seznam oficiálních prodejních míst.

Podobné zpřístupnění nových úseků dálnic bez zpoplatnění začalo fungovat také v okolí Plzně a Olomouce.