Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Vlastního novorozence udupala k smrti: Soud jí snížil trest, protože je hloupá

Autor: ČTK - 
4. ledna 2017
11:00

Za vraždu novorozence v Plzni půjde žena ze Slovenska na 16 let do vězení. Odvolací pražský vrchní soud jí trest o tři roky snížil. Žena podle rozsudku na ubytovně v Tachově porodila zdravou holčičku, kterou zabalila do ručníku a dvakrát jí silně dupla na hlavu. Dítě později v nemocnici zemřelo. Rozhodnutí soudu je pravomocné.

Podle verdiktu matka čin předem plánovala, bála se totiž, že by ji kvůli dítěti opustil přítel. Na porod se nijak nechystala, dítěti například nekoupila žádné oblečení. Už při prvním výslechu navíc vypověděla, že dítě odnese „na řeku, kde odplave, nebo se utopí“. O to se i pokusila, kvůli vysílení z porodu ale k řece nedošla. Před ubytovnou ji našel její druh, který přivolal pomoc.

Žena tvrdí, že po porodu nevěděla, co dělá. Její obhájce Filip Mařík dnes soudu navrhl, aby čin posuzoval jako vraždu novorozeného dítěte matkou. Za tento skutek by obžalované hrozil trest od tří do osmi let.

Mařík také napadl znalecké posudky, podle kterých byla žena při činu příčetná. „Absenci tzv. poporodního rozrušení dovozuje ze skutečností, které na čin navazovaly, a ne ze skutečností, které k činu vedly,“ řekl. Soudu dokonce předložil nový znalecký posudek, který prý jeho slova potvrzuje.

Předseda odvolacího senátu Jiří Lněnička ale nový posudek jako důkaz zamítl. „Běžně se matka na příchod dítěte připravuje, to se v tomto případě prokazatelně nestalo. Za této situace je provádění nového znaleckého posudku zbytečné,“ řekl.

Případ je podle Lněničky výjimečný tím, jak žena dítě zabila, což by se mělo ve výši trestu odrazit. „Zásadním problémem je ale nízká inteligence, hloupost, neznalost,“ dodal soudce. Devatenáctiletý trest byl podle něj s ohledem na osobu obžalované nepřiměřeně přísný.

ricky ( 5. ledna 2017 07:51 )

Cim se omluvi tak hrůzny cin? V tomto state, je mirny trestni rad. Ja bych, kdyz nekdo prekona tu hranici a můze ublizit bezbrannemu novorozeneti, pisi zdrava holcicka, ... za to co ji udelala, bych ji spraskala jak zvire, meli by ji podobne zabit, protoze kulka je milosrdna pro takovou lidskou zrůdu. Idiotka nevi, o moznosti babyboxu??? Nekteri bezdetni lide by byli stastni za zdrave miminko! Bez omluvy, odpravit mucednickou smrti, on ten stredovek na takove lidske zrůdy nebyl, zas tak spatny ...

gabreta ( 4. ledna 2017 16:10 )

Když soud uznal, že je hloupá, tak by taky měl rozhodnout o její sterilizaci, aby mohla šou.stat bez následků!!

Deneček ( 4. ledna 2017 15:01 )

Proč má ta zrůda zakrytá ksicht?

londynskypes ( 4. ledna 2017 14:30 )

krist.ina to je presne ..kradu

kdoasi ( 4. ledna 2017 14:18 )

Jj, mozek k šu*kání nepotřebuje.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání