Po celý dnešní den platí výstraha Českého hydrometeorologického ústavu ohledně sněhu, silného větru, náledí a sněhových jazyků, a to pro celou republiku. Na řadě míst už počasí velmi zkomplikovalo dopravu. Například na Liberecku napadlo až 50 centimetrů sněhu a silničáři doporučují autem vůbec nevyjíždět.

SLEDUJTE SNĚŽENÍ NA RADARU

Na některých vozovkách se vytvářejí sněhové jazyky, jinde je pak vrstva rozbředlého nebo uježděného sněhu kvůli posypové soli. Objevují se už také první nehody. Například na trati mezi Ostroměří a Lázněmi Bělohrad kvůli spadlému stromu vykolejil osobní vlak. Náhradní doprava autobusy kvůli nesjízdným cestám není možná.

Horská služba v Krkonoších vyhlásila třetí z pěti stupňů lavinového nebezpečí. Na hřebenech napadlo za 48 hodin zhruba 55 centimetrů sněhu.

Sněžení nepoleví

Během celé středy i čtvrtka bude zataženo až oblačno a čeká se sněžení. Na horách by pak mělo sněžit opravdu vydatně. „V noci a z počátku dne v polohách pod 400 m i srážky smíšené nebo dešťové. Nejnižší noční teploty +1 až –3 stupňů. Nejvyšší denní teploty 0 až +4 stupňů, večer místy tvorba náledí a zmrazků, v 1000 m na horách kolem –3 stupně,“ říká předpověď na středu.

Situace bude podobná i v pátek, postupně se ale začne výrazněji ochlazovat „V pátek se k nám od západu začne rozšiřovat oblast vyššího tlaku vzduchu, během soboty začne počasí ovlivňovat okludující frontální systém od severozápadu,“ tvrdí předpověď meteorologů.

O víkendu by tak během večera a noci měly teploty klesnout až k minus 15 stupňům, během dne pak k minus 7. Na konci víkendu a od začátku příštího týdne by se pak mělo začít mírně oteplovat a teploty přes den by mohly vystoupat nad nulu.

Fotogalerie
6 fotografií