Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

„V Česku po teroru v Berlíně zesílila hysterie.“ Němci kritizují Chovance

Autor: uni, ČTK - 
3. ledna 2017
22:40

V České republice po teroristickém útoku v Berlíně ještě stoupla hysterie a ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) nálady v zemi využívá k tomu, aby z ní politicky profitoval. Napsal to v úterý web německého listu Die Welt. Odkazuje přitom na návrh, kterým chce ministerstvo vnitra povýšit právo použít legálně držené zbraně k zajištění bezpečnosti Česka. Ministerstvo vnitra se proti článku serveru Die Welt ohradilo. Text podle něj obsahuje věcné chyby.

„Faktem je, že hysterie v Česku po útoku v Berlíně ještě zesílila. Starosta šestnáctitisícového Uherského Brodu tak na doporučení policie krátce před svátky zakázal otevřít stánky na vánočním trhu,“ píše Die Welt.

Po prosincovém útoku na vánoční trh v centru Berlína, který si vyžádal 12 životů a desítky zraněných, Česko zpřísnilo bezpečnostní opatření. To se dotklo i řady vánočních trhů.

Chovanec zjevně využívá nálady v zemi, aby z ní získal politický kapitál,“ píše se v textu, který se věnuje aktuálnímu návrhu českého ministerstva vnitra. To chce ústavním zákonem v případě teroristických útoků umožnit obranný zásah i majitelům legálně držených střelných zbraní. Návrh zatím naráží hlavně na kritiku.

„Lze pochybovat o tom, zda jde ministru vnitra Chovancovi skutečně o to, aby udělal něco preventivního proti nebezpečí terorismu v Česku, které je i podle informací jeho vlastního úřadu ve srovnání s ostatními nízké,“ píše dále autor textu Hans-Jörg Schmidt.

„Pistole z Česka jsou oblíbené. I u teroristů“

Chovancův návrh by se podle něj mohl líbit příznivcům prezidenta Miloše Zemana, který migranty považuje za ohrožení bezpečnosti Česka. Pomoci by podle Schmidta mohl i už tak vzkvétajícímu obchodu výrobců zbraní. „Pistole z Česka jsou oblíbené. I u zahraničních teroristů,“ míní pražský korespondent Die Welt.

Návrh změn, který by měl podle vnitra přinést vyšší nároky na majitele střelných zbraní, se nemá vztahovat na občany ostatních zemí Evropské unie. „Podle ministra čelí patrně zcela jinému ohrožení,“ podotýká Schmidt, podle něhož by návrh mohl být v rozporu s antidiskriminačními nařízeními osmadvacítky.

Vnitro: Die Welt tam má faktické chyby

České ministerstvo vnitra se proti článku serveru Die Welt ohradilo. Podle mluvčí úřadu Hany Malé text obsahuje faktické chyby.

„Není pravda, že policie doporučila starostovi Uherského Brodu zakázat otevření stánků na vánočním trhu,“ uvedla mluvčí. Za nepravdivé označila i tvrzení, že změna týkající se držení zbraní souvisí s teroristickým útokem v Berlíně. „Práce na této záležitosti byly zahájeny před mnoha měsíci a navazují mimo jiné i na výstupy Auditu národní bezpečnosti,“ doplnila.

luder ( 4. ledna 2017 09:25 )

https://www.facebook.com/Mocipan.Vondrys/videos/10207712710966780/

salto ( 4. ledna 2017 09:03 )

Hlavně že frickové jsou klidní a mají ty kulturní obohacovače pod kontrolou

nezadat1 ( 4. ledna 2017 08:41 )

Jak můžu věřit někomu co před pár měsíci chtěl odzbrojovat když zadupal Brusel a zavádí tvrdou cenzuru.Čůůůráááák s ČSSD.

dabelskysofer ( 4. ledna 2017 01:32 )

to neni hysterie to je rozumný hlas českého lidu který nevidí jedinej důvod k tomu si vozit do země nebezpečný odpad tak jako to udělalo hloupé německo které si s odpadem ted nevý rady a má s ním víc než velký problém

majojo ( 3. ledna 2017 20:25 )

Hlavně nevím, proč Němci kritizují zrovna Chovance .- i když je to odbarvenej blb. Oni snad nemají vlastních problémů dost? A u nás se toho tak stalo - na rozdíl od nich.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa