Kriminálka se sice odehrává na Sokolovsku, štáb ovšem natáčel po celém Česku, aby docílil té pravé atmosféry normalizačních severních Čech. „Scény z nemocnice jsou natáčeny v Příbrami. Zůstaly tam zachovalé interiéry i exteriéry,“ objasnil pro deník Aha! dramaturg seriálu Tomáš Feřtek.

„Exteriéry policejní stanice se zase točily v Ústí nad Labem a interiéry vznikly v opuštěné vojenské nemocnici v Hředlích nedaleko Zdic. Psychiatrickou léčebnu si zahrál zámek Jezeří, klub Krystal byl točen na kladenském sídlišti a normalizační kulturák je z Liberce,“ prozradil filmařská tajemství Feřtek s tím, že pouze povrchové doly byly opravdu severočeské.

Daleko víc starostí měli tvůrci se sháněním dobových automobilů, konkrétně pak s vozy tehdejších strážců zákona – VB, která byla až do roku 1991 součástí tehdejšího Sboru národní bezpečnosti a vykonávala činnosti běžné pro policii.

„Ukázalo se, že dříve všudypřítomných žlutooranžových aut s nápisem VB, která stála v osmdesátých letech na každém rohu, výrazně ubylo a nebylo snadné je sehnat,“ postěžovali si režiséři Světa pod hlavou Radim Špaček (podepsán také pod seriálem Život a doba soudce A. K.) a Marek Najbrt (režíroval rovněž seriál Já, Mattoni). „Tak třeba volha s tímto designem existuje už jen jedna,“ upřesnil pro Aha! dramaturg seriálu.

Zajímavosti v číslech

  • V mysteriózní sérii z prostředí pozdní normalizace si zahrálo 220 českých a slovenských herců a vedle toho bylo najato na 3000 komparzistů.
  • Během 109 natáčecích dnů strávil na place představitel policisty Filipa Marvana Václav Neužil 108 dní a Ivan Trojan alias kriminalista Martin Plachý 79 dní. Dohromady se natočilo cca 300 hodin materiálu, z čehož je deset hodinových dílů.
  • Štáb seriálu využil při práci na 270 lokací a použilo se více než 2000 dobových rekvizit. V seriálu jsou stovky digitálních efektů – neviditelných triků, při kterých se mazala plastová okna, reklamy, satelitní antény, moderní značky.

VŠE O SERIÁLU SVĚT POD HLAVOU ČTĚTE ZDE

Fotogalerie
45 fotografií