Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

„Hlady nikdo neumřel,“ hájí poslanci zavření obchodů ve svátek. Bude hůř?

Autor: Václav Lang - 
4. ledna 2017
06:45

Kdo se o Vánocích vydal nakoupit něco k snědku nebo k pití do supermarketu za domem, měl smůlu. Ze zákona nesměly obchody s plochou větší než 200 metrů čtverečních na Štědrý den po poledni a celé další dva vánoční svátky prodávat. Podle poslanců, kteří zákon podpořili, se novinka osvědčila. I když někteří navrhují drobné úpravy. Opozice považuje povinnost za diskriminační a domáhá se jejího zrušení u Ústavního soudu.

Potřebovali jste dokoupit zapomenutou majonézu nebo vajíčka do bramborového salátu? O Vánocích jste měli smůlu. Tedy pokud nebydlíte poblíž menších obchodů s omezeným sortimentem. Kdo se spoléhal na velké supermarkety, ten u jejich dveří čekal marně.

Češi si podruhé vyzkoušeli, jak v praxi funguje novela zákona o prodejní době v maloobchodě a velkoobchodě. Loni schválená novinka zavřela obchody s plochou větší než 200 metrů čtverečních už 28. října, ta pravá zatěžkávací zkouška ale přišla až o Vánocích, kdy lidé spíše zůstávají doma a navíc se obvykle vyzbrojují na sváteční obědy či večeře, případně na osvědčené recepty proti novoroční kocovině.

Šéf poslaneckého klubu KDU-ČSL Jiří Mihola Šéf poslaneckého klubu KDU-ČSL Jiří Mihola | Foto: archiv Blesku, ČTK

Zákon v některých svých aspektech zasluhuje změny, uznávají i někteří z těch, kteří ho jinak přivítali. Například předseda poslaneckého klubu Jiří Mihola (KDU-ČSL) by se přimlouval, aby zákaz prodeje platil pro všech 14 českých svátků, a ne jen sedmičku vybraných. Neočekává však, že by se k tomu stávající vláda ještě odhodlala.

Senátorovi Františku Bublanovi (za ČSSD), který je předkladatelem zákona, se zase zamlouvá rakouský model, kdy sice zákaz platí pro všechny obchody, ale na rekreační oblasti se vztahuje výjimka. Jinak ale podle něj veřejnost přijala novinku „s porozuměním“.

Sklenák: Hlady nikdo neumřel

Kladně o ní zatím hovoří i další politici z ČSSD, KDU-ČSL nebo KSČM, kteří pro zákon na konci loňského června zvedli ruku. „Pokladní byly rády, že mohou být se svými rodinami, hlady nikdo neumřel a ti, co se rozčilovali, že nemají na Štěpána čerstvé pečivo, by se nad sebou měli zamyslet. Prodavači nejsou lékaři, policisté ani hasiči, abychom se bez nich na Vánoce neobešli,“ uvedl pro Blesk.cz šéf poslanců ČSSD Roman Sklenák.

Předávání státních vyznamenání (28. 10. 2016): Dorazil i šéf poslaneckého klubu ČSSD Roman Sklenák. Předávání státních vyznamenání (28. 10. 2016): Dorazil i šéf poslaneckého klubu ČSSD Roman Sklenák. | Foto Blesk - Zbyněk Pecák

Podobnou rétoriku zvolil jeho stranický kolega Ladislav Šincl. „Nikdo hlady neumřel a prodavačky měly alespoň pár dní zasloužené volno. Hodnotím ovšem zákon průměrně a úpravy by si zasloužil rozšířením na všechny svátky,“ uvedl.

„Mně osobně uzavření velkých obchodů o vánočních svátcích výrazné komplikace nepřineslo. Už proto, že menší obchody byly otevřené. Pokud to způsobilo, že zaměstnanci hypermarketů mohli strávit alespoň část Vánoc s dětmi a rodinou, rád se omezím i příští rok,“ vzkázal další poslanec z ČSSD Jeroným Tejc.

„Převažují pozitivní reakce,“ sdělil šéf lidoveckých poslanců Mihola, který by se kromě rozšíření zákazu na všechny svátky nebránil ani diskuzi o zavedení sváteční „zavíračky” i pro menší obchody.

Opozice žene zákon k Ústavnímu soudu

Zásadně proti jsou ale pravicové strany TOP 09 a ODS. „Státem předepisované zavírání obchodů přes svátky jsme nepodporovali a realita letošních Vánoc nám dala za pravdu. Nic se nemění na tom, že tento zákon považuji za zbytečný a měl by být zrušen,“ řekl Blesk.cz předseda ODS Petr Fiala.

Místopředsedkyně TOP 09 Markéta Adamová ve studiu Blesku Místopředsedkyně TOP 09 Markéta Adamová ve studiu Blesku | Foto Blesk - Zbyněk Pecák

„Je nesmyslné rozdělovat obchody podle plochy a pouze některým nařizovat po několik svátků v roce zavřít a některým povolit mít otevřeno. Navíc při zaštiťování se právem prodavačů na volno – evidentně někteří prodavači toto právo mít nemusí a jiní ano, což je samo o sobě nesmyslné. Ještě si tato vláda může vzpomenout, že i řada restaurací, hospod a hotelů je o svátcích otevřena. A tito zaměstnanci by si volno zasloužili,“ uvedla poslankyně TOP 09 Markéta Adamová, která by zákon rovněž zrušila.

Svou roli ještě sehraje Ústavní soud, na který se na popud podnikatelských svazů obrátili někteří senátoři z ODS, TOP 09, ANO a Starostů. Jako soudce zpravodaj bude návrh řešit David Uhlíř.

Podle ankety ČTK mezi řetězci se norma negativně podepsala na jejich tržbách. I když lidé více nakupovali ve dnech před a po svátcích, ztrátu ze zavřených obchodů to nedokázalo vynahradit. Ze zavřených velkých obchodů profitovali menší prodejci a e-shopy.

Odboráři novinku vítají. „Zákon o prodejní době v maloobchodě a velkoobchodě stanoví pouhých sedm dní v roce, kdy mají zaměstnanci obchodních řetězců jistotu, že mohou oslavit svátky s rodinou nebo nejbližšími lidmi, což je běžné u velké většiny ostatních profesí,“ citovala ČTK dřívější vyjádření předsedkyně Odborového svazu pracovníků obchodu (OSPO) Renátu Burianovou.

panda82 ( 7. ledna 2022 20:01 )

panda82 ( 7. ledna 2022 20:00 )

Hlady ne, ale proč si mám po tom zavření kupovat třeba špatné zboží, tady se ztratil selský rozum, no vlastně nejen tady,

vortc ( 27. dubna 2017 10:04 )

Je to guma.....prasklá !

11karel11 ( 4. ledna 2017 20:28 )

Proč chodí pracovníci TV a Rozhlasu do práce. Jsou svátky, neděle mají zůstat doma. Poslanci také nechodí denně do sněmovny a jde to.

11karel11 ( 4. ledna 2017 18:21 )

Hlady nikdo neumřel, ale některé zboží se v obchodech za 3 dny zkazilo. Je to zásah a diktát státu do práv soukromého podnikání. Stát by se ml starat o jiné věci. Prodavačky rády chodily ve svátky, protože si vylepšily výplatu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa