Benátky každoročně navštíví až 20 milionů turistů. Kdo se tam ale v nejbližších týdnech chystá na romantický výlet, měl by své plány raději přehodnotit. Italské město se totiž potýká s velkým nedostatkem vody. A to už navíc druhý rok v řadě. Nízká hladina vody v jindy malebných kanálech přidělává vrásky na čele nejen gondoliérům, ale i hoteliérům a dalším Benátčanům pracujícím v cestovním ruchu. Zastavily se i vodní autobusy, které slouží místním jako hromadný dopravní prostředek.

Namísto malebných kanálů se totiž turistům i místním skýtá pohled na bahnité strouhy plné odpadků a naplavenin na dně. Pokles vody až o 70 centimetrů navíc odhalil i poškozené zdi historických budov, které kanály lemují.

Pokles vody zapříčinily hned tři faktory. Itálie se momentálně potýká s nízkým přílivem, nedostatkem deštivých dnů a roli sehrála i špatná údržba kanálů v Benátkách. Obvykle má přitom italské město opačný problém – časté záplavy. Před vysokou vodou ho ale chrání soustava ocelových bran zvaná „Mojžíš“.

Fotogalerie
14 fotografií